Állategészségügy: csökkent a sertérpestis-gócok száma

Huszonhét megye 203 településén 443 afrikai sertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg Romániában - közölte pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA). Március 26-án 455 gócpontot jelentettek.

A legtöbb fertőzési gócot Teleorman (205) megyében jegyzik. Tizenegy megyében csak vaddisznóknál mutatták ki a vírus jelenlétét.

Az intézmény tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis 2017. július 31-i első romániai megjelenése óta 652 274 sertést pusztítottak el. A fertőzést ugyanakkor 3423 vaddisznónál is kimutatták. Országos szinten eddig 15 038 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 425 358 millió lej kártérítést utaltak.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni. Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

Az év eleje óta Románia mellett Bulgáriában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában, Ukrajnában és Görögországban is azonosítottak afrikai sertéspestis-gócokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?