Family Start, Student Invest: tavaly visszafogott volt az érdeklődés, idén felturbózzák a hitelprogramokat

Jelentősen megnő az igényelhető hitelek maximális értéke, a jogosultak körét és a pénz felhasználási lehetőségeit pedig kiszélesítik.

2022 novemberének elején indult két, az egyetemi hallgatók és a fiatal családok támogatását célzó hitelprogram. Az RMDSZ kezdeményezésére, annak családtámogatási stratégiájának részeként megszületett Family Start 18 és 45 év közti pároknak szólt, a Student Invest pedig 18 és 31 év közti, felsőfokú tanulmányokat folytató fiataloknak. Előbbiek maximum 75 lejt vehettek fel 10 éves futamidőre, míg utóbbiak esetében 50 ezer lej a kamattámogatott hitel felső értékhatára.Fotó: Agerpres

Mindkét program keretében november 7-től lehetett benyújtani az igényléseket. A Román Hitelbiztosítási Alap (FRC) tájékoztatása szerint 2022 végéig a Student Invest programra 500-an jelentkeztek, míg a Family Start keretében 150 kedvezményes hitelt igényeltek. Az igényelt hitelek összértéke hozzávetőleg 30 millió lej.

Kijelenthető, hogy mindkét program iránt viszonylag szerény volt az érdeklődés, aminek a fő oka az lehetett, hogy a jelentkezésre kevesebb, mint két hónap állt rendelkezésre. A Family Start program kerete 6300 maximális összegű hitelre lett volna elég, míg a Student Invest 8300 igénylést tudott volna kielégíteni. Ez azt jelenti, hogy a hiteligénylések száma az elméleti keretnek mindössze 2,38, illetve 6,02 százalékát tette ki.

A Family Start program esetében a vártnál kisebb érdeklődésben az is közrejátszhatott, hogy elég korlátozott volt a pénz felhasználási területe. A kedvezményes kamatú hitelt a családok, legalábbis elméletben, csak bizonyos kiadások fedezésére fordíthatják - lakbér, lakásvásárlási hitel előlege, szülés kórházi költségei, bölcsődei, óvodai, iskolai programok, családi autó vásárlása, házasságkötés költségei – s igazolniuk kell, hogy valóban erre költötték. Ezek közül több tételnek nem sok értelme van, mivel nagyon valószínű, hogy az igénylő család már korábban is albérletben lakott, nem pedig a szülőknél vagy hajléktalan szálláson, ráadásul hitelből fizetni albérletet nem éppen felelős pénzügyi gondolkodásra vall, a gyerekét pedig akkor is járatná bölcsődébe vagy óvodába, ha történetesen nem létezne államilag támogatott hitelt.

Visszajelzések és javaslatok

Az elmúlt időszakban rengeteg, a két hitelprogramra vonatkozó visszajelzés és javaslat érkezett az RMDSZ-hez, melyek alapján idén módosítják azokat, megpróbálva minél inkább a magyar családok és fiatalok igényeihez igazítani, tájékoztatta a Maszolt Csép Andrea parlamenti képviselő.

A két hitelprogram közvitára bocsátott idei szabályzatának egyik legfontosabb újdonsága, hogy az igényelhető maximális összeg 75 ezer lejre nő a Student Invest, s 150 ezerre, vagyis megduplázódik a Family Start esetében. Kiterjesztenék a jogosultak körét is. Tavaly a Family Start keretében azon családok igényelhettek hitelt, melyeknek a teljes nettó jövedelme nem haladta meg a 7500 lejt. Idén ezt családtagonként 6 ezer lejre emelnék, ami egy kétgyermekes család esetében 24 ezer lejt jelent. Az egyszülős családok esetén 7500 lej/fő az új jövedelemhatár.

A Student Invest programra tavaly 31 év volt a jogosultsági korhatár, ez idén 40, be nem töltött évre nő. A Family Start program esetében a jogosultsághoz elegendő, ha az egyik házastárs teljesíti az 18 - 45 éves életkori kritériumot.

Használt autó és lakésfelújítás

Nagyon fontos újdonság, hogy az idei tervezet szerint a haszonélvező családok a kedvezményes kamatú hitelből használt gépkocsit is vásárolhatnak, mely nem lehet öt évnél öregebb. Minden bizonnyal az is meg fogja dobni az igénylések számát, hogy a pénzt lakásfelújításra, tervezésre és építésre, valamint az energetikai hatékonyság növelésére is el lehet majd költeni.

Csép Andrea bízik benne, hogy idén már a tavasz folyamán indulhatnak a programok, ami szintén hozzá fog járulni ahhoz, hogy minél többen a haszonélvezői lehessenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?