Minden, amit tudni kell a Family Start és a Student Invest kedvezményes hitelprogramokról

Mint ismert, hétfőtől már be lehet nyújtani a hiteligényléseket a CEC bankhoz és a Libra Bankhoz a gyermekvállalást ösztönző Family Start és az egyetemistákat segítő Student Invest programokra. Az előbbi támogatás célja, hogy segítsék a fiatal párokat a közös jövő megalapozásában, utóbbi által pedig a fiatalok egyetemi tanulmányainak költségeihez járulnak hozzá.

Csép Éva Andrea Maros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, családügyi politikus a Maszol megkeresésére elmagyarázta, pontosan miben nyújt támogatást a két program. „Mindkét kölcsön esetében a bankok 80 százalékban vállalnak garanciát. Eddig nem volt egyszerű dolguk azoknak, akiknek diákként nem volt jövedelmük, és semmi nem volt a tulajdonukban, de szerettek volna hitelt felvenni. Minden esetben keresni kellett valakit, aki garantál a felvett hitelért. A két program esetében csak 20 százalékban kell kezességet vállalni. A 18 és 31 év közötti fiatalok a Student Invest program által vehetnek fel diákhitelt, emellett a 18 és 45 év közötti párok a Family Start programra nyújthatnak be hiteligénylést” – magyarázta a parlamenti képviselő.

Illusztráció: Pexels

Fontos kiemelni, hogy kamattámogatott hitelről beszélünk. A Student Invest esetében 100 százalékos kamattámogatás jár. Csép Éva Andrea számítása szerint ez azt jelenti, hogy ha a teljes futamidőre, azaz 10 évre vesz fel 50 ezer lejes kölcsönt a fiatal, akkor az havi 417 lejes törlesztést  jelent. Ugyanakkor a Family Start esetében 75 ezer lej – 10 éves futamidővel – felvétele esetén havi 625 lejt kell törlesztenie a párnak.

A Family Startra azok a családok jogosultak, amelyeknek a havi nettó összjövedelme nem haladja meg a 7500 lejt, tehát ez azt jelenti, hogy nettó 3700 lej alatti fizetésük kell legyen a feleknek külön-külön – részletezte Csép Éva Andrea, hozzátéve: a hitel maximum 75 ezer lejig igényelhető, és a kettő közül csak az egyiket lehet felvenni.

„Ha a maximális értéket veszünk a megítélt költségvetésből, megközelítőleg 6300 kedvezményezett részesülhet a Family Start hitelből 2022-ben, továbbá idén 8300 diákot tudnak támogatni a Student Invest által. A diákhitel maximum 50 ezer lejig igényelhető” – fejtette ki a családügyi politikus.

A 18 és 45 év közötti pároknak biztosított kedvezményes hitelből fedezhető többek között a lakbér fizetése (300 euróig), a lakásvásárlási hitel előlegének kifizetése, a szülés kórházi költségei, a bölcsődei, óvodai, iskolai programok költségei, akár egy hétszemélyes családi autó vásárlása vagy a polgári, egyházi házasságkötéssel járó költségek maximum 20 ezer lejig. Továbbá fedezhetik az iskolán kívüli tevékenységeket is, edzések, művészeti tanfolyamok költségeit.

„Egyik szemem sír, a másik nevet. Nevet, mert nagyon jó ez az intézkedés. Az RMDSZ már több mint egy éve meghirdette, hogy támogatni szeretné a fiatalokat, a fiatal házasokat, hogy a kívánt gyerekek megszülessenek, hogy ne legyen pénzügyi akadálya annak, hogy gyarapodjon a család, továbbá hogy itthon képzeljék el a közös jövőt és itthon tanuljanak tovább. Ez a két program most kézzel fogható eredménynek számít” – mondta.

Illusztráció: Pexels

Hozzáfűzte: mégis hiányolja, hogy a kölcsönből nem lehet fedezni a bútorvásárlással kapcsolatos költségeket, valamint a lakások energiahatékonyabbá tételét. „Most dolgozunk ezen, hiszen, ha egy fiatal pár összeköltözik, szükséges berendezniük a lakásukat, ha például érkezik a gyermek, bútorokat kell vásárolni. Emellett hasznos lenne, ha a kölcsönből energiahatékonyabbá tehetnék a fiatalok a lakásokat. Jó lenne, ha a szigetelést, esetleg lakásfelújítást is fedezné a hitel. Bővítenék tehát a leírható költségek listáját.

„Ez egy jó intézkedés, amellyel élni kell. A program segíthet abban, hogy megalapozza a biztos jövőt azok számára, akiknek segítségre van szükségük” – hangsúlyozta Csép Éva Andrea.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a múlt szerdán jelentette be a fiatalokat és a családokat segítő programok elindítását. Úgy fogalmazott, a programba a továbbiakban más bankok is csatlakozni fognak, egyelőre a CEC bankhoz és a Libra Bankhoz lehet benyújtani a hiteligényeket.

Ezt gondolják a kismamák és az éppen házasodni készülők a programról

„Bár nem ismerem a Family Start hitelprogram részleteit, jó kezdeményezésnek tartom. Valószínűleg nem ez fogja eldönteni egy család esetében, hogy vállalnak-e gyereket vagy sem, hiszen a családalapítás egy sokkal összetettebb kérdés. Ugyanakkor a kedvezményes hitel nagy segítséget is jelenthet, hiszen egy esküvő vagy saját lakás vásárlása szülői segítség nélkül manapság nagyon nehéz, az egészségügyi rendszer állapota miatt pedig sokan választják szülésre a magánkórházakat – köztük én is” – nyilatkozta a Maszolnak egy kismama. Hozzátette: ez jelentős anyagi terhet ró a családra, ami mellett – egy lakáshitellel a „zsebükben” – nem gondolhatnak például egy nagyobb, családi autó vásárlására. Ha megfelelnek a hitelprogram feltételeinek, lehet, hogy igénybe veszik a Family Startot – tette hozzá.

Az esküvőszervezés komoly költségekkel jár | Illusztráció: Pexels

Egy fiatal, esküvő előtt álló lány a Maszolnak elmondta, bár eddig nem hallott a programról, a közeljövőben elképzelhetőnek tartja, hogy párjával élnének a lehetőséggel. „Fiatalok vagyunk, nincs semmink igazából, gondolok itt lakásra, autóra. Nincs megalapozva a jövőnk. Egy ilyen lehetőség segítene elindulni az úton és megvalósíthatnánk olyan terveinket vagy álmainkat, amelyeket önerőből nem tudnánk” – emelte ki a menyasszony.

Egy mesterképzőre járó egyetemista is kifejtette a véleményét. Bár a jelenlegi az utolsó éve az egyetemen, elmondása szerint nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben elkezdjen még egy alapképzést, esetleg doktoráljon. Ebben az esetben hatalmas segítséget nyújtana a Student Invest hitelprogram, hiszen egy kis számolgatás után hamar kiderül, hogy nem túl megterhelő az az összeg, amit havonta törleszteni kell.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?