Sepsiszentgyörgy fejenként 700 lejjel segíti a románok magyar és a magyarok román nyelvtanulását

A székelyföldi Sepsiszentgyörgy önkormányzata személyenként 700 lejjel támogatja a román fiatalok magyar és a magyarok román nyelvkurzusát.

Az egymás nyelvének a megtanulását támogató programot az Agerpres hírügynökség ismertette pénteken a beiratkozások kezdete előtt. Amint a városháza illetékese elmondta: a 120 órás román és magyar nyelvkurzust a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozata szervezi. A képzés ezer lejbe kerül személyenként, és azok kaphatják meg a városháza részleges költségtérítését, akik a kurzus elvégzéséről kiállított bizonylatot mutatnak be. A nyelvkurzust 18 és 35 év közötti fiataloknak szánják.

Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád, a város polgármestere korábban azt közölte, hogy a programra 100 ezer lejt különítettek el a költségvetésből, de ha sok igénylő jelentkezik, akár egymillió lejig is nyújthatnak nyelvtanulási támogatást.

„Soha nem fogom sajnálni a pénzt arra, hogy a magyarok románul, a románok pedig magyarul tanuljanak” – idézte az Agerpres a polgármestert. Kitért arra is, hogy a program a város fiataljaival folytatott tavalyi konzultáción körvonalazódott. Sokan panaszkodtak arra, hogy nem ismervén a másik közösség nyelvét, nehezen tudnak munkát találni.

Vargha Fruzsina alpolgármester elmondta: az iskolai román nyelvoktatás inkább irodalmi perspektívát nyit a magyar gyermekek számára, akik a hétköznapi román kommunikációt nem sajátítják el megfelelően, a román gyermekeknek pedig nincs is megadva a lehetőség, hogy az iskolában tanulják a magyar nyelvet. Ezért a nyelvtanulási lehetőség mindkét közösségnek jól jön.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?