Kelemen Hunor: az áram központosított beszerzéséről szóló rendelet kiszámíthatóságot teremt

A Family Start és a  Student Invest programokról, valamint az áram központosított beszerzéséről szóló, pénteken elfogadott sürgősségi rendeletéről beszélt Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a 10 perc Bukarest legutóbbi adásában.

Kelemen Hunor elmondta: van eredménye annak a munkának, ami a család- és gyermeknevelési támogatási rendszer újragondolását érinti, hiszen az RMDSZ által javasolt családügyi minisztérium két fontos programot indított el ezen a héten. A Family Start a fiatal családokat segíti, és ösztönzi a gyerekvállalást. A 18 és 45 év közötti pároknak biztosított kedvezményes hitelből fedezhetők többek között a házasságkötéssel járó költségek, a szülés kórházi költségei, a bölcsődei, óvodai, iskolai programok költségei, akár egy 7 személyes családi autó vásárlása vagy a lakásvásárlási hitel előlegének kifizetése.

A Student Invest diákhitel az egyetemi tanulmányok költségeihez járul hozzá, 18 és 31 év közötti fiatalok vehetik igénybe tankönyvek, számítógép vásárlásra, lakásbérlésre és olyan költségeknek a törlesztésére, amelyek a fejlődésben segítenek.

Az áram központosított beszerzéséről szóló sürgősségi rendeletről a miniszterelnök-helyettes elmondta: egy kiszámítható mechanizmust vezet be ezzel a kormány, amelynek következtében biztonságban tudhatják magukat a fogyasztók. A rendelet értelmében a megtermelt áram nagy részét a bukaresti energiatőzsdén, az OPCOM-on adhatják el az állami tulajdonban lévő termelők a szolgáltatóknak: 2023. január 1. és 2025. március 31. között megawattóránként 450 lejes szabályozott áron adhatják el az energiát a villamosenergia-szolgáltatóknak.

Fotó: Agerpres

A háztartási fogyasztók nem fogják megérezni a mostani változást: 100 kWh fogyasztásig 0,68 lejbe, 100 és 255 kilowattóra közötti fogyasztásig 0,80 lejbe kerül elektromos energia kilowattóránkénti ára, sőt, további segítséget nyújtott a kormány azzal, hogy a 255 kWh fölötti fogyasztás felett már nem a piaci árat, hanem 1,3 lejt kell fizetni. A kormányzó koalíciós pártok abban is megegyeztek, hogy jövő évtől a nagyipari szereplők 1,3 lejes kilowattóránkénti áron fognak hozzájutni az energiához.

„A cél az marad továbbra is, hogy a háztartási fogyasztókat védjük az inflációtól, az ipari fogyasztókat, a kis- és középvállalkozásokat, élelmiszeripart, gyógyszeripart pedig segítsük, hisz gazdaság nélkül nem lesz bevétel, bevétel nélkül nincsenek munkahelyek” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?