Daniel Dăianu: fájdalmas lesz a költségvetési hiány megzabolázása

A költségvetés konszolidálása fájdalmas folyamat lesz, és a végrehajtása során nem lehet csupán a kiadások kiigazítására szorítkozni - jelentette ki egy keddi szakmai rendezvényen a Költségvetési Tanács elnöke.

Daniel Dăianu emlékeztetett: vita van arról, hogy az állam bevételeinek növelése vagy a kiadásainak a lefaragása az alkalmasabb a költségvetési hiány csökkentésére. Kijelentette, hogy szerinte mindkét módszert alkalmazni kell a költségvetés konszolidálásának fájdalmas folyamatában. “Ne csak az egyik ló húzza a szekeret” – idézi a szakembert az Agerpres.Fotó: Pixabay

Kifejtette, hogy költségvetési kiadásokon lehet ugyan valamennyit csökkenteni, de “az csak anekdota”, hogy egy 15 személyt foglalkoztató polgármesteri hivatal mindössze 4 alkalmazottal is működni tudna. Hozzátette, hogy a “szemérmetlen” különnyugdíjak eltörlése sem oldaná meg a költségvetés konszolidálását.

A költségvetési bevételek növelésével kapcsolatban a közgazdász elmondta: ezzel a módszerrel az a gond, hogy “ebben az újraelosztási háborúban” mindenki félti a jövedelmét, senki nem akar a jelenleginél magasabb adókat fizetni. “Igen ám, de valakinek fizetnie kell: vagy mindannyian fizetünk, vagy csak néhányan fizetnek. És remélem, nem jutunk olyan helyzetbe, hogy mindannyian fizetünk, de nem egyenlő arányban” - jelentette ki. Megjegyezte, hogy az áfa emelése nem megoldás, mert ez az intézkedés a legrászorultabbakat sújtaná.

Dăianu rámutatott, hogy más uniós országokkal ellentétben Romániának elfogadható szintű az államadóssága, a problémát a magas deficit jelenti. Mítosznak nevezte, hogy csak a vállalatok által befizetett adók biztosítják a költségvetés bevételeit, hangsúlyozva, hogy az államkasszához az összes polgár hozzájárul. Tévesnek nevezte azt az elképzelést is, hogy a közberuházások és az uniós alapok megoldják a költségvetési hiány problémáját.

A közgazdász elmondta azt is, hogy a jelenlegi 6 százalékos GDP-arányos deficitet nem 3 százalékra, hanem 1,52 százalékra kellene leszorítani, mert költségvetési mozgástérre van szükség “egyéb sokkok” tompításához. “A vita tehát arról szól, hogy miként lehet ezt a korrekciót végrehajtani. Csak a kiadási oldalra szorítkozva nem lehet ezt a kiigazítást elvégezni. Nem lehet a GDP 3 százalékával csökkenteni a kiadásokat” - jelentette ki Dăianu.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?