Bérpótlékok: a közalkalmazottak stresszért, titoktartásért és számítógép-használatért is pluszpénzt kapnak

 

Sok prefektúrai dolgozó 30 százalékkal nagyobb fizetést kap a járvány miatt, a minisztériumi alkalmazottaknak pedig toxikus környezetben való munkavégzésért fizetnek 15 százalék extrát – derül ki a Violeta Alexandrescu volt munkaügyi miniszter Facebook-oldalán közzétett bérpótléklistából.

Nehezen hihető, hogy milyen jogcímeken zsebelnek be tekintélyes összegű bérpótlékokat az államapparátusban dolgozók. Miközben a naiv átlagember feltételezi, hogy a közintézmények alkalmazottai kellemes és kényelmes körülmények között végzik a dolgukat, a valóság az, hogy egészségkárosító környezetben robotolnak, amiért is 15 százalékos bérkiegészítésre jogosultak.

Igaz, hogy elsöprő többségük irodában, széken ülve dolgozik, azonban a számítógép képernyője rontja a szemüket, a helyiségben por van, sőt baktériumok. Ezen okok miatt a Nép Ügyvédje intézmény tanácsosai például havi bruttó 1 350 lejt vesznek fel pluszban, egy osztályvezető 1 600 lejt, míg egy igazgató 2 500 lejt.

O parte din sporurile acordate în sistemul public. O bună parte. Discuția aceasta este, într-adevăr, despre performanță...

Közzétette: Violeta Alexandru – 2021. február 9., kedd

A pótlékokat hozzáadják a bruttó alapfizetéshez, majd levonják a 10 százalék jövedelemadót, a 10 százalékos egészségbiztosítási és 25 százalékos társadalombiztosítási hozzájárulást. Ez azt jelenti, hogy a bruttó 1 350 lejes bérpótlék 742, a bruttó 1 600 lej 880, a bruttó 2 500 pedig 1 375 lejnek felel meg nettóban.

A parlament alkalmazottainak is jár ugyanazon pótlék, mivel elektromágneses hullámok károsítják az egészségüket. Egy segédmunkásnak ezért jár havonta 285 lej, egy osztályvezetőnek 1 784 lej, egy igazgatónak pedig 2 315 lej. A Szállításügyi Minisztérium munkatársai is részesülnek fizetés- kiegészítésben ugyanezért. Ott egy raktárosnak bruttó 480 lej üti a markát, egy aligazgatónak 1 200, egy igazgatónak pedig 1 400.

Mérgező környezet és gyilkos stressz

Nem is gondolná az ember, hogy az Oktatási és Kutatási Minisztérium dolgozói toxikus környezetben húzzák le a napi 8 órát, márpedig így van, amiért szintén dukál nekik 15 százalék plusz juttatás. Az intézmény főtitkára esetében, aki közel bruttó 12 ezret keres, a pótlék meghaladja a havi 1 300 lejt. A Versenyhivatal és a Számvevőszék alkalmazottai is egészségkárosító környezetben dolgoznak, amiért jár nekik a 15 százalékos bérpótlék.   

Az Alkotmánybíróság tagjainak az alapfizetése sem megvetendő, de ne irigyeljük őket, ugyanis iszonyatos stressznek vannak kitéve, amiért két kiegészítő juttatásban is részesülnek. Az elsőt az idegrendszeri és pszichikai túlterhelésért kapják, a másodikat az egészségkárosító munkakörülményekért, amelynek okai között szintén szerepel az idegrendszeri és pszichikai túlterhelés. Előbbi 5 660, utóbbi 4 390 lej, mindkettő bruttóban értendő. Nettóban a két pótlék összege 5 527 lej, lényegesen több az országos átlagbérnél. 

Úgy tűnik, hogy a koronavírus elleni küzdelem élharcosai nem az egészségügyi alkalmazottak, hanem a prefektúrák irodáiban ücsörgő hivatalnokok, akik közül sokan 30 százalékos pótlékot kapnak a járvány kitörése óta.

A közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat, a CNAIR munkatársainak álláshalmozásért is pluszpénz jár, ami az alapfizetés 5 és 30 százaléka között változhat. Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), a Versenyhivatal és a pénzmosás elleni hivatal, az OPSCB alkalmazottai 15 százalékot kapnak az alapfizetésen felül azért, mert bizalmas információkkal dolgoznak. Utóbbi két intézménynél 10 százalék jár a komplex teendők miatt is. Ez a pótlék az ANI és egy sor minisztérium esetében 15 százalék.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Versenyhivatalnál háromféle pótlék is jár a munkatársaknak, a juttatások összesen az alapfizetés 40 százalékát teszik ki. Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság a különösen veszélyes munkakörülményekért akár 75 százalékos pótlékot fizethet, a terepen ellenőrzést végző munkatársak pedig további 12,5 százalékra jogosultak.

A kormány arra készül, hogy hatályon kívül helyezze az állami alkalmazottaknak jelenleg járó pótlékok egy részét. Ez számottevő megtakarítás lenne, mivel tavaly a költségvetési bevételek kb. 85 százaléka bérekre és szociális kiadásokra ment.

Kapcsolódók

Kimaradt?