Közalkalmazottak kényszerszabadsága: Ludovic Orban meggondolta magát

Elvetette a kormány a tervet, hogy kényszerszabadságra küldjék a közalkalmazottakat - erről Ludovic Orban miniszterelnök beszélt csütörtökön. Az elöljáró azzal indokolta a döntést, hogy most már közeledünk a szükségállapot végéhez, és a közalkalmazottak nagy része a koronavírus elleni harc élvonalában dolgozik.

Ludovic Orban két héttel ezelőtt jelentette be, hogy a kormány kényszerszabadság bevezetését fontolgatja a közszféra bizonyos ágazataiban dolgozók számára. Orban akkor azt mondta, a kényszerszabadság havi 15 napra szólna, és csak a szükségállapot ideje alatt lenne érvényben. Erre az időszakra a közalkalmazottak is - akárcsak a magánszektorban kényszerszabadságra küldött alkalmazottak - fizetésük 75 százalékát kapnák, pótlékok nélkül, és esetükben is érvényes a bruttó átlagbér 75 százalékában megszabott felső határ.

Orban szerint másfél milliárd lej körüli összeget takarítana meg az állam ezzel az intézkedéssel, amely azonban "nem csak a megtakarításról szól", hanem a többi között a szolidaritásról, arról, hogy a közszférának is részt kell vállalnia a teherviselésből. A miniszterelnök akkor azt is leszögezte, hogy az intézkedés nem vonatkozna az egészségügyi, a belügyi és a védelmi minisztériumi alkalmazottakra, továbbá a munkaügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó azon alkalmazottakra, akik a kényszerszabadsággal kapcsolatos törvényi előírások gyakorlatba ültetéséért felelnek, valamint a pedagógusokra, akiknek elő kell készíteniük a tanév lezárását.

A pénzügyminiszter ellenezte

Pár nappal a miniszterelnök bejelentése után az ügyben megszólalt a pénzügyminiszter is. Úgy vélte, nehéz kényszerszabadságról beszélni az állami szektorban, mivel az intézkedést nem lehetne egységesen alkalmazni, és a járvánnyal való harcban a közigazgatás teljes rendszerére szükség van. "Ha meg akarjuk reformálni az adminisztratív rendszert, azt akkor kell megtennünk, amikor nem az egészségügyi rendszerben dúló válság miatti küzdelemmel vagyunk elfoglalva. A közigazgatási rendszerre szükségünk van ebben a küzdelemben" - jelentette ki akkor Vasile-Florin Cîţu.

Cîţu nyilatkozatára a miniszterelnök előbb azt mondta, még nem hoztak végleges döntést a közalkalmazottak kényszerszabadságáról, csütörtökön pedig bejelentette, hogy a tervet elvetették.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?