Belerondított a síszezonba az enyhe tél, úgy tűnik, hogy a Madarasi Hargita volt csak kivétel

A székelyföldi turisztikai vállalkozók többsége szerint ötödével kevesebb volt a turista, mint tavaly, a Prahova völgyében még nagyobb volt a visszaesés.

Inkább késő őszhöz, kora tavaszhoz hasonlított az elmúlt tél, a szokatlanul enyhe időjárás pedig rányomta bélyeget az idegenforgalomra is. „Az idei volt az elmúlt évek legrosszabb síszezonja, hasonló a 2017-eshez, de akkor legalább február végén volt egy erős havazás. (…) Ez alkalommal nem havazott, 10 centiméteres volt a hóréteg, nem 60-70 cm, mint a korábbi években” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak (ZF) Maria Floricica, a szinajai sípályákat üzemeltető Transport Urban Sinaia vezérigazgatója. A 2000 méter alatti pályákon egyáltalán nem lehetett sízni idén, amire nem volt példa 2001 óta.A Madarasi Hargita madártávlatból | Fotó: Facebook/RideEffect

Március az idei szezon legrosszabb hónapja, állítja Fănuț Vintilescu, a Déli-Kárpátok déli lejtőin fekvő Râncuban található Onix szálló tulajdonosa: „30 százalékos csökkenésünk van a tavalyi évhez képest”. Elmondása szerint ők még szerencsésnek mondhatják magukat, mivel a hotel az üdülőhely központjában van, azonban egyes száláshelyeken a forgalom 50 százalékkal esett vissza.

A február sem volt jobb, állítják az idegenforgalmi szakemberek. „A természetes hómennyiség és a hőmérséklet tekintetében az idei február volt az elmúlt évek legrosszabb hónapja. Ha a városban hétvégén 16-17 fok van, akkor az emberek inkább a parkba mennek, nem pedig sízni” – nyilatkozta a ZF-nek a Nagyszeben közelében található Păltiniș üdülőhelyen működő Teleferic Cindrel cég vezérigazgatója, Dan Gherman.

Ha nincs hó, kevesebb a vendég

A háromszéki turizmusnak sem tett jót a tél elmaradása. „Nagyon érződött. Abban a régióban vagyunk, ahová inkább a déliek jönnek, az erősségünk az, hogy olcsóbbak vagyunk, mint a Prahova-völgye. A vendégeink szeretik a havat, idén azonban nemigen havazott” – nyilatkozta a Maszolnak Daragus Attila idegenforgalmi vállalkozó, az Antrec faluturisztikai szervezet országos alelnöke. Becslései szerint az elmúlt téli szezonban a székely megyében a látogatók száma 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi létszámtól.

Daragus Attila abban bízik, hogy a nyári idényben az ágazat számára kedvező lesz az időjárás, s ez kompenzálni fogja a téli forgalom visszaesését.

„Azt kell mondanom, hogy kissé visszafogott volt a forgalom” – értékelte a téli szezont Dobos Katalin, a hargitafürdői Balu Park és Balu Ház tulajdonosa. Elmondása szerint az elmúlt télen több eső esett, mint hó, a február pedig szokatlanul meleg volt. „Sízésre alkalmas hó már hetek óta nincs. A korábbi években volt példa rá, hogy áprilisban is lehetett sízni” – mondja a vállalkozó.

Úgy ítéli meg, a forgalom kb. 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Véleménye szerint ez nem kizárólag az időjárás számlájára bírandó, a vásárlóerő csökkenése szinten a turizmus ellen dolgozott.

Úgy tűnik, hogy a Madarasi Hargita szerencsés kivétel. „A mi forgalmunkon nem érződött meg a gyenge tél. A sípálya már december közepén megnyílt, korábban, mint az elmúlt években” – nyilatkozta Hodgyai Tamás, a Madarasi Gyopár Panzió munkatársa. Elmondása szerint a táj a Madarasi Hargitán is a megszokottnál kevésbé volt havas, azonban a vendégeket ez nem zavarta.

Az idei volt a legmelegebb romániai február azóta, hogy meteorológiai méréseket végeznek az országban. „2024 februárjában rekordértékű, 5,8 fok volt az átlaghőmérséklet. A normális klimatólógiai átlag -1 fok, amihez képest 6,8 fok az eltérés” – nyilatkozta Elena Mateescu, a román meteorológiai szolgálat (ANM) igazgatója.

A március szintén sokkal enyhébb az átlagnál. A hónap elején Nagyváradon már virágozott a magnólia, a hónap közepén pedig Kolozsváron kizöldültek a fűzfák a Szamos partján.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?