A szőlőtermést is megtizedelte az aszály

A kedvezőtlen időjárás miatt a szőlőtermesztők a tavalyinál hozzávetőleg 30 százalékkal kevesebb termésre számítanak.

Tavaly Románia az Európai Unió negyedik legnagyobb szőlőtermesztője volt az Eurostat adatai szerint. A termés 990 ezer tonna volt, 6 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. Idén jóval kisebb termésre lehet számítani, a rendkívüli szárazság a szőlőnek sem tett jót.Fotó: Facebook/Balla Géza

„A tavalyinál körülbelül 30 százalékkal kisebb lesz a termés. Ez a helyzet az egész országban. A szárazság miatt apróbbak a szemek, kevesebb a lényereség” – nyilatkozta a Maszolnak Balla Géza. A közismert borász ménesi ültetvényein a napokban kezdték el a szüretelést, jelenleg a pezsgő alapanyagot takarítják be. Balla Géza elmondása szerint a szárazság csak mennyiségileg okozott kárt, a termés minősége megfelelő.

„Azt csak a jóisten tudja” – válaszolja arra a kérdésre, hogy mikor fejezik be a szüretet. A meteorológusok csapadékot jósolnak az elkövetkező napokban, ami, ha bekövetkezik, hátráltatni fogj a szüretelést.

Az aszály délen és keleten súlyosabb volt, mint a Kárpátoktól nyugatra, az ottani termelők veszteségei nagyobbak. „Megéreztük a szárazságot, de szerencsére van öntözőrendszerünk, amivel biztosítani tudtuk a szükséges vízmennyiséget, relatíve, mivel az esőt teljesen semmi sem pótolja. A termés öntözéssel együtt is kisebb lesz, azonban öntözés nélkül szinte semmi sem maradt volna” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Sterian Bratu, egy 45 hektáron gazdálkodó Galac megyei borász.  

Tavaly 317 romániai cég foglalkozott szőlőtermesztéssel, az együttes árbevételük 900 millió lej volt. A legnagyobb hazai szőlőtermesztők és borászatok a bánsági Cramele Recaș, a küküllőmenti Jidvei és a moldvai Cotnari.

Az Európai Unióban 23,78 millió tonna szőlő termett tavaly. A legnagyobb termelő Olaszország volt 8,15 millió tonnával. Spanyolországban 6, Franciaországban pedig 4,5 millió tonna szőlőt szüreteltek 2021-ben. Magyarország a hetedik az uniós szőlőtermesztők rangsorában 420 ezer tonnával.

Kapcsolódók

Kimaradt?