Halmihegyi magyar bor nyerte a rangos romániai borversenyt (X)

A legjobb romániai bornak választották a szatmári Halmihegyi pincészet borát. A Triterra borászat 2021-es Cabernet Sauvignon Roséja lett kategóriája legjobb borászati terméke a Történetek romániai borokkal elnevezésű rangos borversenyen. Bortermékeik egyediségét nagyban meghatározza a Halmihegyi dülők vulkanikus talajszerkezete, erre a kiváló minőségre figyeltek fel a szakma képviselői is, vallják a díjazottak.

A BASF vállalat 2022-ben immár hetedik alkalommal szervezte meg a Romániai Hivatásos Borkostolók Egyesületével (ADAR) közösen a Történetek román borokkal (Povești cu vinuri românești) elnevezésű országos szintű borversenyt. A szakmailag elismert rangos esemény kifejezetten a kis- és közepes méretű borászatok termékeire, azaz a 100 hektár alatti szőlőültetvényekkel rendelkező bortermelők által készített legfinomabb romániai borokra igyekszik ráirányítani a közönség figyelmét.

A verseny szelekciós folyamata két szakaszban zajlott. Először egy regionális fordulón kellett tovább jutniuk a résztvevőknek, majd ezt követte az országos megméretés. A Triterra borászat már az Aradon megszervezett regionális szakaszban magára vonta az érdeklődést, olyannyira, hogy rozé borával második helyen jutott tovább, maga mögé utasítva az Erdély-Bánság régióból érkező összes borászati terméket.

A borversenyre 354 különféle borászati termékkel neveztek, közülük 36 bor jutott tovább az országos találkozóra, amelyet 2022. május 12-én Brassóban szerveztek meg. A Triterra pincészet Cabernet Sauvignon Roséja itt is mindvégig a figyelem középpontjában maradt, és végül megkapta a rozé kategória első helyezését. A díjazottak pénzbeli jutalomban részesültek, 5000 eurót fordíthatnak vállalkozásuk fejlesztésére, szőlészeti gép vagy eszköz beszerzésére.

Szőlészetünk a régió egyik meghatározó borvidékének méltán híres pontján fekszik. Halmihegy borászati adottságai többszáz éves múltra tekintenek vissza, ahol a mikroklíma, a talajszerkezet és a terroir a minőségi borkészítés legfontosabb alapjait képezik. Örömmel tölt el bennünket, hogy országos szinten is elismerik mindazt, amit képviselünk. Borászatunk továbbra is ezeket a sajátos adottságokat szeretné kamatoztatni azáltal, hogy borainkat egyedi személyiséggel látjuk el” – nyilatkozta a díjátadás kapcsán Tarr László, a Tarr Winery vállalkozás alapítója és a Triterra borászat elindítója.

Vasile Vilcu, a Triterra pincészet borásza úgy véli, nagyon nagy elismerés ez nem csupán a Triterra borászat számára, hanem a szatmári régióból és a halmi térségből származó borok, borászatok számára is, hiszen országosan is nagyobb figyelmet érdemel ez a térség, amely immár ezen az eredményen keresztül is bizonyíthatja, hogy minőségi borok termőhelye.

A halmi térségre jellemző vulkanikus eredetű és összetételű talaj rendkívül egyedivé teszi az innen származó borokat és kiváló alapot biztosít a minőségi bortermeléshez. A Triterra pincészet bár még az út elején van, ki tudta használni az ebben rejlő lehetőségeket és olyan termékeket hozott létre, amelyeket az ország elismert szakemberei is kiválónak tartanak” – magyarázza a borász, aki szerint ez mindenképpen nagy bátorítás a Triterra pincészet számára munkájuk folytatásához, ugyanakkor nagy lehetőség a szatmári borvidék tekintetében is, amely ezáltal is magára irányíthatja a borkedvelők figyelmét.

A Triterra borászatról

A Triterra borászat, a Tarr Winery vállalkozás brandjeként 2019-ben alakult, alapjai azonban sokkal hosszabb múltra tekintenek vissza, hiszen a bortermelés hagyományát valójában generációról generációra örökítették tovább. A Triterra név már önmagában is beszédes, magában hordozza a borok eredetét és történetét. Az 1217-es korabeli feljegyzésekben ugyanis a Halmihegy „Terra Holmy” néven jelenik meg, így a borászat elnevezése ehhez a latin eredetű szóhoz, vagyis a földhöz, a talajhoz kapcsolható.

A szőlészet a vulkanikus kőzetek lerakódásából létrejött Halmihegy domboldalán fekszik, az ottani vulkanikus talajszerkezet kiemelt jelentőséggel bír és alapjaiban határozza meg a térségben zajló szőlőtermesztés minőségét. A borászat szőlőültetvényei Erdély legészaknyugatibb pontján, a Halmihegy déli dülőin, 8 hektáron terülnek el, amelyet pár száz méter választ el a román-magyar-ukrán hármashatártól. A Triterra borászat jelenleg nyolc szőlőfajtát gondoz: Cabernet Sauvignon, Feketeleányka, Királyleányka, Olaszrizling, Muskotály, Traminer, Furmint és Sauvignon Blanc fajtákból

A tulajdonosok meggyőződéssel vallják, hogy a terroir, azaz a Halmihegy vulkanikus talajösszetétele, az itt fellelhető kulturális sokszínűség, a régió borkészítési és szőlőtermesztési hagyományai mind hozzájárulnak termékeik egyediségéhez és sajátos ízvilágukhoz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kimaradt?