A romániai borászatok termelése nőtt leginkább Európában 2021-ben

Tizenhat százalékkal sikerült túlszárnyalni az egy évvel korábbi termelést.

A statisztikai adatok is visszaigazolják a borászok állítását, hogy jó év volt a tavalyi az ágazat számára. A nemzetközi borászati szövetség (OVI) adatai szerint Romániában 4,5 millió hektoliter bort állítottak elő 2021-ben, 16 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Európában ez volt a legnagyobb arányú növekedés.Kedvezett a tavalyi időjárás a szőlőnek | Fotó: Facebook/Balla Géza Pincészet

Ezzel a mennyiséggel 13. helyen állunk a bortermelők globális rangsorában. A listát Olaszország, Franciaország és Spanyolország vezeti 50,2, 37,6, illetve 35,3 millió hektoliterrel. A legnagyobb nem európai bortermelő az Egyesült Államok 24,1 millió hektoliterrel.

A világ tavalyi termelése 260 millió hektoliter volt, 1 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban. Ez főleg annak a következménye, hogy tavaly Franciaországban és Spanyolországban is jelentős, 19, illetve 14 százalékos visszaesés volt az ágazatban. A meghatározó termelők közül Ausztrália és Chile tudta felmutatni a legnagyobb, egyaránt 30 százalékos növekedést.

Románia részesedése a globális termelésből 1,7 százalék. Annak ellenére, hogy a tavalyi kifejezetten jó év volt, a termelés meg sem közelítette a 2018-as rekordot. Abban az évben 5,1 millió hektoliter italt állítottak elő a pincészetek és borászati kombinátok. 2019-ben és 2020-ban 3,8 millió hektoliter volt a hazai termelés.

Kapcsolódók

Kimaradt?