Év végéig egymilliárd eurót hívna le Románia az uniós alapokból

Reményét fejezte ki Corina Creţu regionális politikáért felelős európai uniós biztos, hogy Romániának év végéig sikerül lehívnia egymilliárd eurót az EU fejlesztési, illetve kohéziós alapjából – közölte az Agerpres.

A két házelnökkel, valamint a Mihai Tudose miniszterelnökkel tartott csütörtöki egyeztetéseit követően Corina Creţu úgy nyilatkozott, „ezúttal optimistább, mint tavasszal volt". „Elkezdtek érkezni az uniós pénzek az országba, már nem 0 százalékos a lehívási ráta" –fogalmazott az uniós biztos. 

Corina Creţu ugyanakkor rámutatott: az illetékes romániai hatóságoknak tovább kell dolgozniuk a projektek előkészítése és a kivitelezés ütemének felgyorsításán. Mint mondta, főleg a hulladékkezeléssel, a kutatási infrastruktúrával és a szállítással kapcsolatos projektek terén van lemaradás. 

„Reméljük, hogy év végéig sikerül lehívni egymilliárd eurót a fejlesztési, illetve a kohéziós alapból. Ha 1,2 milliárd euró lesz belőle, ahogyan a kormány becsüli, annál jobb. (...) Amennyiben a kormányfő kicsit ösztökéli a minisztereket, meggyőződésem, hogy valós fejlődés következik be" – tette hozzá a biztos. 

Liviu Dragnea képviselőházi elnök a téma kapcsán úgy nyilatkozott, az európai uniós alapok lehívása terén az okozza a legnagyobb problémákat Romániában, hogy a vonatkozó törvények nem elég szigorúak azokkal szemben, akik folyamatosan megóvják a közbeszerzési eljárások során kiírt versenytárgyalás eredményét. 

„Minden alkalommal fennáll az az egyébként teljesen megalapozott félelem, hogy miután elindul a közbeszerzési eljárás, és kihirdetik a nyerteseket, egy, két, három vagy akár négy évig is elhúzódnak az óvások, és emiatt a befektetések meghalnak, nem kivitelezhetőek. Az foglalkoztat bennünket most a leginkább, hogy olyan törvényeket hozzunk, amelyek elbátortalanítják az ilyenfajta lépéseket" – fogalmazott Dragnea a Corina Creţuval folytatott egyeztetést követően. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?