Uniós pénzekből támogatják a nélkülöző tanulókat

Európai uniós alapokat hívhat le augusztustól az oktatási minisztérium és a megyei tanfelügyelőségek, hogy tanfelszereléssel segítsék a hátrányos helyzetű tanulókat - derül ki a fonduri-ue.ro honlapra feltöltött útmutatóból. 

A dokumentum szerint közvitára bocsátottak egy útmutatót, amely szerint a megyei tanfelügyelőségek, partnerségben az oktatási minisztériummal, 6,75 millió eurós keretösszegig tanfelszerelésre pályázhatnak a hátrányos helyzetű tanulók megsegítésére. 

A vitához augusztus 4-ig lehet hozzászólni. 

A közbeszerzést a tanfelügyelőségeknek kell meghirdetniük. 

A tanfelszerelést az iskolákban és óvodákban adják át a rászorulóknak. Az óvodások nem viszik haza a kapott felszerelést, ezt az intézményben tartják, és a csoporttevékenységeken használják. 

A 2014-2020-as időszakra a hátrányos helyzetű személyek megsegítésére létrehozott operatív program költségvetése 518 millió euró. 

Az Eurostat felmérése szerint az Unió országai közül Romániában a legmagasabb a szegénységben élő 17 évnél fiatalabb gyerekek aránya (52,2%). 

"Romániában a 10 évesnél kisebb gyerekek 5-6 százaléka beiskolázatlan. Az oktatási minisztérium adatai szerint a roma gyerekeknek csak 32 százaléka jár óvodába, az országos átlag 77%. A legtöbben a megfelelő ruházat és tanfelszerelés hiányával indokolják, hogy a gyerekek nem járnak óvodába. Romániában a lakosság 19%-a a szegénységi küszöb alatt él (az uniós átlag 9,1%)" - írja az idézett dokumentumban. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?