A CFR-től szipkáznak el utasokat a fapados légitársaságok

Megpezsdült a belföldi légiforgalom annak hatására, hogy megszűnt a Tarom egyeduralma. Tavaly az állami légitársaság mellett a CFR is utasokat vesztett, a fapadosok ellenben szárnyalnak.

77 százalékkal nőtt tavaly a belföldi légiforgalom, az utasok száma megközelítette a 900 ezret. 2015-ben a Bukarestet a vidéki városokkal összekötő járatoknak félmilliónál valamivel több utasuk volt. A robbanásszerű növekedést az okozta, hogy véget ért a Tarom monopóliuma, az állami légitársaságon kívül a Blue Air, a Ryanair és a Wizz Air is működtet romániai városokat összekötő járatokat.

A plusz kizárólag a fapados társaságoknál jelentkezett, a Tarom utasainak száma csökkent 2015-höz képest, annak ellenére, hogy a cég mérsékelte az árait a belföldi járatain. Jelenleg a Taromnak már csak a Szatmárnémeti-Bukarest és a Szucsáva-Bukarest útvonalakon nincs konkurenciája.

A szakemberek szerint a fapadosok belföldi járatainak sikeréhez hozzájárul a közúti-, illetve a vasúti infrastruktúra siralmas állapota is. „Konstanca jelentős idegenforgalmi célállomás, mely a nyugati országrész lakói számára nehezen megközelíthető. Hasonló a helyzet Bukaresttel is, ahová rengetegen utaznak üzleti céllal. A belföldi járatok utasainak körülbelül 90 százaléka munkahelyi kiküldetésen van” – nyilatkozta Gheorghe Răcaru, a Blue Air vezérigazgatója. A román tulajdonban levő fapados társaság az egyetlen, mely nemcsak vidéki városok és a főváros között repül, hanem vidéki városokat összekötő járatai is vannak.

Răcaru szavai biztosan nem légből kapottak, hiszen míg Kolozsvárról gépkocsival legjobb esetben hat és fél - hét óra alatt lehet eljutni Bukarestbe, vonattal még több idő alatt, Nagyváradról pedig kb.12 órát kell a tengerpartig zötykölődni, addig repülővel egy órára rövidül az út. Fontos szempont az is, hogy a fapados járatokra már 50 lej körüli összegért is lehet jegyet váltani, addig hálókocsival Kolozsvártól Bukarestig 200 lejnél többe kerül az utazás. Mindezek fényében nem csoda, hogy tavaly a CFR járataival 4 százalékkal kevesebben utaztak, mint 2015-ben.

A szakemberek arra számítanak, hogy idén tovább nő a belföldi polgári légiforgalom, az utasok száma meg fogja haladni az 1 millió főt. A nemzetközi trenddel összhangban a növekedés várhatóan folytatódni fog a következő években is, főleg, hogy a piaci verseny erősödésére lehet számítani, a Wizz Air és a Ryanair minden bizonnyal  növelni fogja belföldi járatainak számát. A Wizz Air jelenleg kizárólag Kolozsvár és Bukarest, a Ryanair pedig Temesvár és Bukarest között működtet járatot.

Tavaly a hazai repülőtereken 16,4 millió utas fordult meg, 23 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ezek túlnyomó többsége külföldre repült. Becslések szerint a repterek forgalma idén megközelíti majd a 20 millió főt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?