Online egyszerűen: hogyan reklámozzunk a Facebookon?

Sorozatunkban azokon igyekszünk segíteni, akik fejleszteni szeretnék a vállalkozásukat. Bogyó Roland, a Coding Inventions IT start-up cég vezetője arra vállalkozott, hogy eligazítja az érdeklődőket az online vállakozásfejlesztés kusza világában. A sorozat új részében a Facebook-reklámozásról ír.

Sokan tudják, hogy a Facebookon lehet reklámozni és biztos nálunk is sokan vannak, akik már kipróbálták kisebb-nagyobb sikerrel. Sokaknak viszont intimidáló, és neki sem fognak. Ugyancsak sokan vannak azok is, akik szerint a Facebook már azóta lejárt, amióta a szülőknek is lett profiljuk, ezért inkább hanyagolják.

Szóval akkor jó a Facebookon reklámozni vagy sem? Egyáltalán megéri reklámozni? Steuart Henderson Britt azt mondta, hogy üzletelni reklám nélkül olyan, mint egy lánynak kacsintani a sötétben. Te tudod mit csinálsz, de senki más nem. Tehát ha azt akarod, hogy az üzeneted elérje azokat, akik számára hasznosak a te termékeid vagy szolgáltatásaid, akkor kell reklámozz. És itt a Facebook nagy segítségedre tud lenni.

De miért jó a Facebookon reklámozni?

Képzelj el egy olyan helyet, ahol több millió, ha nem milliárd ember lézeng minden nap és te pontosan ki tudod választani, hogy abból a több milliárd emberből kikhez akarod, hogy elérjen az üzeneted. Méghozzá úgy, hogy ehhez nem kell bankot robbantsál.

A Facebook-on pontosan be tudod állítani, hogy kiknek szóljon az üzeneted, hogy melyik országban, régióban vagy városban élnek, hány évesek, milyen érdeklődési körük van és még sok egyebet. Hasonlítsd ezt most össze a TV-ben való reklámozással, ahol közel sincsenek ilyen szűrő lehetőségeid, rengeteget, több tízezer eurót elkérnek egy reklámért és az eredmény egyáltalán nem garantált. Jobban mondva garantált. Garantált, hogy mínuszba jössz ki.

Még az is a Facebook mellett szól, hogy itt a reklámok nem tolakodóak. Hasonlítsuk össze például a YouTube-on futó reklámokhoz. Ha te is olyan vagy, mint én, akkor utálod a YouTube reklámokat. Miért? Egyszerűen azért, mert megszakítják a folyamatot. Meg akarsz nézni egy videót, kell várj pár másodpercet. Ha hosszabb a videó, akkor a videó közben jön egy reklám, ami már egyszerűen felháborító. A Facebook viszont a reklámokat a hírfolyamba szúrja be, így ahogy lefele görgetünk, nem szakítja meg ezt a folyamatot.

Hogyan reklámozz a Facebookon?

Nézzük meg, hogy mi szükséges ahhoz, hogy tudj reklámozni a Facebookon.

  1. Kell egy céges oldal (company page)

Amikor létre akarod hozni a céges oldalt, figyelj oda, hogy a megfelelő kategóriát válaszd. Olyat válassz, amelyik a leginkább illik a cégedre. Hogyan csinálj céges oldalt:

  1. Katt ide
  2. Válaszd ki a megfelelő kategóriát
  3. Kattints rá és kövesd a lépéseket

Amikor a céges oldalad készíted, akkor fontos, hogy jól és részletesen töltsd ki az adatokat. A képek is nagyon fontosak, törekedj arra, hogy szép képeket használj. Az sem árt, ha van az oldaladnak egy stratégiája, ha tudod mit akarsz vele elérni. Amiután megvan a céges oldalad, el lehet kezdeni gondolkodni a reklámokon.

  1. A reklámjaidnak mindig legyenek céljai

Mielőtt még gyorsan nekiállnál reklámokat gyártani gondolkozz el azon, hogy miért reklámozol, mit akarsz elérni a reklámaiddal. Hogyha tudod mit akarsz velük elérni, akkor sokkal jobban fogod tudni mérni a sikerességüket.

Ezek a célok legyenek SMART célok (specific, measurable, attainable, relevant, time-bound), vagyis legyenek specifikusak, mérhetőek, elérhetőek, relevánsak és időhöz kötöttek, magyar rövidítése, amm, SMERI? ¯\_()_/¯

  1. Adj feladatokat a reklámjaidnak

Amiután megvannak a célok, lépjél be a Hirdetéskezelőbe (Ads manager) és nyomd meg a „Hírdetés létrehozása” gombot.

Ahogy ez megvan, a Facebook megkérdi tőled, hogy mi a marketing célod és itt sok opció közül választhatsz. Ha példaúl az a cél, hogy minél több embert terelj a honlapodra, akkor ki tudod választani azt, hogy „Forgalom”. A példa kedvéért válasszuk ki ezt.

  1. Állítsd be a célközönséged

Na és akkor most állítsuk be a célközönséget. Ahhoz, hogy ezt be tudd állítani, természtesen kell tudd azt, hogy ki a célközönséged. Tegyük fel, hogy van egy webshop-od, amelyet Csíkszeredából működtetsz és ahol fiatalos női ruhákat árulsz. Tegyük fel, hogy kicsiben akarod kezdeni, mert nincs sok pénzed reklámra és ezért egyelőre csak Csíkszereda és környékén akarsz reklámozni. Vedd ki azt, hogy az egész országban fusson a reklámod s állítsd be csak Csíkszeredát úgy, hogy csak a minimális 17 kilométeres körzetet vegye.

 

A potenciális elérés egyből lemegy 8 millióról 32 ezerre. Ez jó, de még mindig sok. Mivel fiatalos ruhákat árulsz, ezért állítsuk be a korhatárt is, mondjuk 18-35 év közöttire. Így már 16 ezernél tartunk. Egyre jobb, de még mindig sok. Mivel nőknek árulsz, ezért ezt is állítsuk be. Hoppá, már 7,7 ezernél tartunk. Ha fontos a nyelv, akkor azt is be lehet állítani. Ezen kívűl még be lehet állítani érdeklődési köröket. Tegyünk be egy párat s nézzük meg az eredményt. Máris lejöttünk 6 ezerre.

Ez is megvan, szuper!

  1. Határozd meg, hogy hol akarod, hogy megjelenjen a reklámod

Kattints rá az „elhelyezések módosítására”. Az „eszköztípusok”-nál van 3 opciód. „Az összes eszköz”, „Csak mobilra” és „Csak asztali verzióra”. A Facebook automatikusan az „Összes eszközt” ajánlja, de az nem a legmegfelelőbb módszer, mert így nehéz lesz mérni. Ha mindenhonnan jönnek a látogatók, akkor honnan fogod tudni, hogy hol volt sikeresbb, mobilon vagy asztali verzión? Tegyük be csak a mobilt.

Ezután állítsuk be a platformot. A Facebook-ot ugye alapból be kell tenni, de a Facebookon belül is meg tudod adni, hogy hol jelenjen meg a reklámod. Tegyük be a „Folyamok”-at.

  1. Állítsd be a költségvetésed

Eljutottunk oda, hogy be tudjuk állítani a költségvetésünket. Itt is van 2 opció, a napi költségkeret és költségkeret a teljes élettartalmra. Tegyünk be egy napi 20 lejes keretet. Ezen kívűl be tudunk tenni kezdő és záró dátumot is.

Ha lejjebb görgetünk, akkor látunk egy olyan mezőt, hogy „Hirdetések megjelenési optimalizálása”. Ez fontos, hogy hivatkozáskattintásokra legyen beállítva, hogy valós kattintásokért fizessünk a Facebooknak, ne csak azért, hogy egy páran lássák a hirdetésünk s oszt kész.Még sokmindent be lehetne állítani, de most egyelőre maradjunk ennyinél.

  1. Szerkeszd meg a reklámod

Most jön a vagány rész, ahol meg tudod szerkeszteni a reklámod. Először válasszuk ki a formátumot. Kezdjük egyszerűen, egy egyszerű képpel. Ahogy ez megvan, fel tudjuk tölteni azt a képet, amivel szeretnénk reklámozni. Jobb oldalt találunk biznyos kritériumokat a képpel kapcsolatban. Tartsuk be a játekszabályokat.

OK, megvan a képünk, mostmár csak be kell írjuk a honlapunk címét és meg kell írjuk a szöveget. Itt persze fontos, hogy a szöveg és a főcím vonzó legyen, hogy minél többen kattintsanak rá.

Amiután az is megvan, fontos betenni a Felhívás gombot. Itt egy előre meghatározott listából tudunk válogatni. A kutatások azt mutatják, hogy a legjobb az, ha a „További információ”-t használjuk.

  1. Rendeld meg

Miután megvolt minden beállítás és amiután a reklámod is megszerkesztetted, el lehet küldeni a megrendelést. Viszont itt nincs vége.

  1. Tesztelj

Ahhoz, hogy rájöjj, hogy mi megy jobban, tesztelned kell. Ehhez pedig nem elég egy reklám. Amiután elkészült a reklámod, van opciód, hogy készíts hasonlót. Legalább kettővel, de hárommal mégjobb. Ügyelj arra, hogy mindig csak 1 dolgot cserélj ki! Mivel egy jó kép hozza a leginkább a kattintásokat, ezért hagyd meg mindhárom reklámban ugyanazt a szöveget, de cseréld le a képet. Nagyon fontos, hogy csak egy dolgot cserélj ki, mert ha kicseréled mondjuk a képet is meg a szöveget is, akkor nem fogod tudni, hogy akkor most vajon a kép miatt megy jobban vagy a szöveg miatt. Ne feledd! Csak 1 dolgot cserélj ki!

Ha ez is megvan, akkor hagyjad a reklámokat menni 24 óráig, s töröld azt a kettőt, amelyik a leggyengébben teljesít, s azt, amelyik jól megy, hagyjad lefutni.

Amiután megbizonyosodtál arról, hogy a kampányod sikeres volt, és a vásárlások száma is megnövekedett, elkezdheted nagyobb regiókra kiterjeszteni a kampányaidat és a költségkeretedet is meg tudod növelni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?