Sepsiszentgyörgy támogatja a nagycsaládosokat és a vállalkozókat

A sepsiszentgyörgyi nagycsaládosok támogatása, gazdaságfejlesztés, szemléletváltás az infrastruktúra építésben, oktatás és életmód – ezeken a pilléreken alapul a csütörtökön bemutatott Sepsi 2020 stratégia.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a program bemutatásakor rámutatott, hogy Romániában a hatvanas években félmillió gyerek született, és a rendelkezésre álló legutolsó adat szerint tavalyelőtt 180 ezer csecsemő látott napvilágot az országban. Az Európai Unióban, Románia küzd a legnagyobb demográfiai problémával, és kormányoknak az elmúlt 27 évben nem volt semmilyen gyermekvállalást ösztönző projektje, csak a mélyszegénységben élők gyermekvállalását támogatják.

​A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a helyi autonómia kereteit maximálisan kihasználva tesznek gesztusokat a nagycsaládosoknak. Kidolgoztak egy kedvezmény csomagot tartalmazó határozatot, amelyet jövő héten bocsátanak közvitára, hogy jövő év márciusától életbe lehessen ültetni. Ez szerint minden sepsiszentgyörgyi család, ahol három vagy több gyerek van, a szülők dolgoznak, a gyerekek járnak iskolába, óvodába, kap egy „nagycsaládos kártyát” az önkormányzattól.

A kártya feljogosítja őket például az ingyenes parkolásra a város területén, ingyenes vagy kedvezményes belépést biztosít a sepsiszentgyörgyi kulturális, szabadidős és sportlétesítményekbe, de tervezik, hogy támogatják a nagycsaládosok gyerekeinek óvodai és iskolai étkeztetését is.

Miklós Zoltán, sepsiszentgyörgyi tanácstag, az RMDSZ szenátor jelöltje bejelentette, hogy törvénytervezetet nyújt be a parlamentbe a családi adózásra vonatkozóan. Ez szerint a gyerekek számának függvényében a személyi jövedelemadóból kapnának kedvezményeket a családok. A tervezet szerint az egygyerekesek a 16 százalékos adó helyet 12 százalékos adót fizetnének, a kétgyerekesek 8 százalékot, a három gyerekesek 4 százalékot, illetve a négy vagy több gyerekkel rendelkező családok egy százalékos személyi jövedelemadót fizetnének.

A Sepsi 2020 program gazdaságélénkítő fejezete szerint jövő évtől Sepsiszentgyörgyön bevezetnek egy újabb de minimis programot, amelyben az önkormányzattal stratégiai partnerséget vállaló vállalkozók vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az alkalmazottaik átlagfizetésének összege, az alkalmazottak száma, a cég tevékenységének dinamikája és a tevékenységi területük alapján. Erre a célra 500 ezer lejes pénzalapot különítenek el a sepsiszentgyörgyi költségvetésben.

Az infrastruktúra fejlesztés terén új szemléletet vezetnek be – mondta Antal Árpád, aki szerint a város részvényeket vásárol a Kovászna megyei tanács útjavító vállalatában, mivel az új közbeszerzési törvény lehetőséget ad arra, hogy a saját tulajodban lévő céget megbízzák az utak karbantartásával.

Emellett egy új Olt híd építését is kilátásba helyezi a Sepsi 2020 nevű stratégia, illetve a háromszéki megyeszékhely elkötelezi magát, hogy 3 millió euróval támogatják a brassó-vidombáki repülőtér befejezését. Miklós Zoltán hozzátette: a parlamentben szorgalmazzák, hogy épüljön meg a Sepsiszentgyörgy–Csíkszereda és Marosvásárhely közti gyorsforgalmi út, illetve az RMDSZ csak olyan kormányt támogat, amely prioritásként kezeli az erdélyi autópályát.

A csütörtökön bemutatott Sepsi 2020 stratégia oktatás és életmód fejezete szerint megerősítik a sepsiszentgyörgyi oktatási intézményeket, folytatják a digitális okostábla programot. Cél az, hogy a gyerekek ne üljenek állandóan a számítógép előtt, de tudják használni azt.

Emellett kezdeményezik az iskolák közti versenyek szervezését, amelyek díjai digitális eszközök lesznek. A sepsiszentgyörgyi iskolai sportpályákat pedig órák után is elérhetővé teszik a lakosság számára, áll a Sepsi 2020 programban, amelyet a következőkben újabb fejezetekkel bővítenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?