Antal Árpád: magas részvétellel a választások nyertese lehet az erdélyi magyarság

A vasárnapi választás sorsdöntő pillanat lesz az erdélyi magyarság számára, ami az 1989 végén végbement változásokhoz hasonlítható – mutatott rá kampányzáró sajtótájékoztatón Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, a helyi RMDSZ elnöke szerint most is az történik, hogy bomlik fel az eddigi rend, újraosztják Európát, változnak a hatáskörök és minden nagyban fogja érinteni Kelet-Közép-Európát. Kifejtette: az erdélyi magyarság lehet nyertese vagy vesztese a változásoknak.

Antal Árpád szerint, ha a vasárnapi választásokon távol maradunk, nem ismerjük fel a folyamat jelentőségét, akkor vesztesei leszünk, de ha összefogunk, odafigyelünk egymásra és a vasárnapi választásokon azt éreztetjük, hogy a magyar közösséggel, az RMDSZ-el számolni kell, akkor nyertesek leszünk.

​Antal Árpád emlékeztetett, hogy az 27 évben nem volt még olyan választás Romániában, amikor mindenki arról beszél, hogy milyen fontos a magyarság bukaresti parlamenti képviselete. „Aki nem hiszi el az RMDSZ politikusoknak, higgye el Orbán Viktornak, Kövér Lászlónak és másoknak” – mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró a választási kampány tapasztalatait összegezve elmondta, az erdélyi magyar társadalom a politikai aktivitás szempontjából négy részre osztható: egyrészt vannak az RMDSZ hűséges támogatói, akik minden körülmények között kitartanak a szövetség mellett.

Egyre kevesebben, de vannak a bizonytalanok – mondta Antal Árpád, aki szerint a Háromszéken alkalmazott telefonos kampány során arra kérte a bizonytalankodókat, hogy hallgassák meg érveiket arról, hogy mit nyerhet vagy veszíthet a magyarság, ha elmennek vagy nem mennek el szavazni. Többen elmozdultak abba az irányba, hogy vasárnap részt vesznek a szavazáson.

Vannak még a csalódottak, akiknek korábban valamilyen konkrét elvárásuk nem teljesült, mondta Antal Árpád, aki szerint velük beszélgetett a legtöbbet. Végül pedig kevesen, de vannak még az inaktívak, akik nem fogyasztanak semmilyen médiát és elmennek mellettük a történések.

Antal Árpád szerint meghallgatták az emberek üzenetét, és odafigyeltek arra, hogy szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező jelölteket indítsanak. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az RMDSZ szembe mert nézni az elkövetett hibákkal és folyamatosan tesznek azért, hogy ezeket korrigálják, véget vetnek a széthúzásnak illetve nagyobb hangsúlyt fektetnek a külpolitikára, mivel eddig megengedték a román diplomáciának, hogy elhitesse azt, hogy Románia példátlan módon megoldotta a kisebbségek helyzetét. Emellett változott az RMDSZ hozzáállása abban is, hogy egyre inkább támogatja az utcai tüntetéseket.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke, a megyei tanács vezetője emlékeztetett, hogy az önkormányzati választásokon összefogtak a bodzavidéki románok, jobban megszervezték magukat és egyel több képviselőt küldtek a tanácsba, mint korábban. Tamás Sándor szerint jól látták saját érdekeiket a bodzavidéki románok és ugyanígy kell mi erdélyi magyarok is megszervezzük magunkat, hogy nagyobb súllyal legyünk jelen a bukaresti törvényhozásban.

Benkő Erika, az RMDSZ háromszéki képviselőjelölt listájának vezetője szerint a kampányt keretek közé szorító a törvény arra ösztönözte őket, hogy közvetlenül szólítsák meg az embereket. A találkozókon azt próbálták feltérképezni mi az emberek elvárása a hatékony képviselettől. Emlékeztetett, hogy kétszer is volt külföldön a kampány során: az ENSZ emberjogi tanácsának kisebbségügyi fórumán és a magyar parlamentben. Benkő Erika szerint az emberek több kritikát megfogalmaztak az RMDSZ-el szemben és ő bízik benne, hogy látják a szövetségben a változásra való törekvést.

Márton Árpád képviselőjelölt szerint az emberek a találkozók során felvetették, hogy a román állam nem szereti megfizetni adósságait az állampolgároknak, így késnek a visszaszolgáltatási kártérítések, a vadkárok megtérítése és minden más állami adósság. Bejelentette, hogy előkészített egy törvénykezdeményezést, hogy ezeket az állami adósságokat foglalják egy rendszerbe és ezért a pénzügyminisztérium legyen felelős, nem pedig különböző intézmények, amelyeket nem lehet végrehajtani.

Kulcsár Terza József az MPP háromszéki elnöke, RMDSZ képviselőjelölt szerint a kampány végére az MPP tagok több mint 90 százaléka megértette, hogy miért fontos az összefogás. Kötelességünk a nemzeti érdekeket képviselni és ő ezt fogja tenni a bukaresti parlamentben – mondta Kulcsár Terza József.

Könczei Csaba képviselőjelölt elmondta, hogy november elejétől járja a falvakat, gazdakonzultációkat szervezett. Elmondta, hogy elmegy Bodzavidékére is, román nyelvű szórólapjai is vannak, mert mezőgazdasági kérdéseket akar előre mozdítani a parlamentben, ahol a román gazdák érdekeit is ugyanúgy tudja képviselni.

Fejér László Ödön a háromszéki RMDSZ szenátor jelöltje a Kézdi Lacto Szövetkezet sikeres történetét ismertette, amelybe mintegy ezer gazdát vontak be. Véleménye szerint minél több ilyen szövetkezetet kell létrehozni, mert igy lehet megteremteni Székelyföld gazdasági autonómiáját.

Miklós Zoltán szenátor jelölt szerint azt várják el az emberek, hogy megalkuvás nélkül képviseljék a magyarság érdekeit, anélkül hogy csorbuljon az emberi és szakmai értékrendjük. Arra vállalkozunk, hogy sokat és jól dolgozunk, összegzett Miklós Zoltán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?