Meglódult a nyersolaj világpiaci ára

Június óta a legmagasabb szintre emelkedett az olaj világpiaci ára szerdán az amerikai nyersolajkészletek csökkenésének és az OPEC kitermeléskorlátozási megállapodásának köszönhetően.

Az API amerikai olajipari szakmai szövetség keddi adatai szerint 7,6 millió hordóval csökkentek a nyersolajkészletek az Egyesült Államokban. Az elemzők emelkedést vártak. Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerda délután közli saját jelentését. A két szervezet adatai nem mindig egyeznek.

Az északi-tengeri Brent könnyűolajért 51,74 dollárt, előző napi záróáránál 87 centtel többet kértek hordónként szerda dél körül, míg a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára 81 centtel nőtt, 49,50 dollárra.

A Brent ára akkor szökött fel a korábbi hordónként 49 dollár alatti szintről, amikor a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) szeptember végi ülésén a kitermelés augusztusihoz képest napi 740 ezer hordós csökkentéséről döntött a testület.

Az elemzők korábban hangsúlyozták, hogy előzetes megállapodásról van szó, amelynek részleteiről a novemberi ülésen Bécsben döntenek majd, ahol Oroszország is jelen lesz. Azonban már csökkentés híre is segíti az áremelkedést.

Kapcsolódók

Kimaradt?