Kilencmilliárd eurót költöttünk tavaly üzemanyagra

Egy év alatt átlagosan 10 százalékkal csökkent az üzemanyagok ára, emiatt tavaly több fogyott a jobb minőségű, motorkímélő, alacsonyabb fogyasztással járó termékekből.

Mintegy 10 százalékkal több üzemanyagot vásároltak tavaly az autósok a hazai kutaknál, mint egy évvel korábban, derül ki az Országos Statisztikai Hivatal adataiból. Benzinből 2015-ben ugyanannyi fogyott, mint tavalyelőtt, 1,3 millió tonna, ellenben a gázolajfogyasztás 4,1 millió tonnáról 4,6 millió tonnára nőtt.

A nyersolaj ára csökkent, az adók nőttek

Az üzemanyag-forgalmazók azonban nem látták nagy hasznát a fogyasztás növekedésének, az országban működő kb. 2000 benzinkút teljes árbevétele valamivel kisebb volt, mint az egy évvel korábbi, 40,9 milliárd lej helyett csak 39,3 milliárd lej. A 4 százalékos csökkenést a kőolaj világpiaci árának szabadesésszerű csökkenése okozta. 2014 nyarán még 115 dollár volt a nyersolaj hordója, ám a tavalyi év folyamán az ár 12 év óta nem látott szintre ereszkedett, jelenleg nem sokkal 30 dollár felett mozog. Ennek hatására, az átlagos üzemanyagár, ami 2014 végén meghaladta az 5,5 lejt, mostanra 4,5 lejre csökkent.

Ezzel egyidejűleg, az adók és illetékek aránya nőtt, immár a kiskereskedelmi ár 60 százalékát teszik ki – mondják a Petrom illetékesei. Az alacsony olaj- és üzemanyagárak miatt a Petrom 690 millió lejes deficittel zárta a tavalyi évet. Működésének korábbi 11 éve alatt mindig nyereséges volt a hazai piacvezető kőolajipari társaság, 2014-ben például 2,1 milliárd lej profittal zárt, igaz ennek nagyobbik része a kitermelésből és a feldolgozásból, nem pedig a kiskereskedelmi értékesítésből származott.

A Petrom-kutaknál megnyilvánult egy, a korábbi években nem tapasztalt tendencia, ami szintén az árcsökkenés számlájára írható: az ügyfelek az olcsó, standard üzemanyagok helyett inkább a drágább, felsőkategóriás, motorkímélő, alacsonyabb fogyasztást eredményező termékeket keresték. A magyar tulajdonban levő MOL eladásai az országos átlagnál nagyobb mértékben, 16 százalékkal nőttek, ám ez részben a 42 Agip töltőállomás megvásárlásának tudható be.

Benzinár: 0,43 euró/liter adók és illetéke nélkül

Az Európai Bizottság Oil Bulletin című kiadványának február eleji adatai szerint Romániában a benzin adók és illetékek nélküli ára 0,43 euró/liter. Ezzel az Európai Unió élmezőnyében helyezkedünk el, a benzin alapára csupán öt országban magasabb, mint nálunk. A legdrágábban Máltán állítják elő a benzint, literenként 0,57 euróért, Magyarországon 0,41 euró az alapár, míg a legolcsóbb Nagy-Britannia, 0,34 euróval.

A különbségek egyik oka az, hogy a kitermelési költségek régiónként és a lelőhely típusai szerint jelentős mértékben eltérnek. A legolcsóbban a Közel-Keleten lehet kőolajat kitermelni, míg a hazai kőolajmezőkön a hozamok alacsonyak, a költségek pedig magasabbak a nemzetközi átlagnál. Az üzemanyag alapárát ugyanakkor befolyásolja a forgalmazó által alkalmazott haszonkulcs, amit a kőolajipari vállalatok nem szoktak nyilvánosságra hozni.

Tavaly Románia hozzávetőleg az idehaza kitermelttel megegyező mennyiségű kőolajat importált, 6,6 millió tonnát, a kivitel pedig 1,8 millió tonna benzin és 1,6 millió tonna gázolaj volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?