A Facebook és a Google ellen vizsgálódik az ANAF

Vizsgálatot indított az országos adóhatóság (ANAF) a Facebook, a Google és online hirdetési piacon tevékenykedő más, Románián kívül bejegyzett cégek ellen.

Ezt az ANAF elnöke nyilatkozta a Digi24 televíziónak szombaton. Dragoș Doroș szerint alapos a gyanú, hogy ezek a cégek csak egy töredékét fizetik be annak az adónak, ami Romániából származó jövedelmük után a román államot megilleti.

„Fizetnek ugyan valamennyi adót, de ellenőrizni akarjuk, hogy nem tartoznak-e a román államnak. Azért indítjuk a vizsgálatot, mert szerintünk tartoznak” – fogalmazott az ANAF vezetője.

Dragoș Doroș tájékoztatása szerint az adóhatóság – szavai szerint komplexnek ígérkező – vizsgálata nem csak a két óriáscégre, hanem az egész online hirdetési piacra kiterjed majd. Az ANAF célja az, hogy e piac szereplői a román állam számára láthatatlan – elektronikus úton érkező – bevételeik után is fizessenek adót – tette hozzá.

Korábban a magyar kormány is bejelentette, hogy megadózni készül a multinacionális internetes cégeket. Adataik szerint ugyanis e vállalatok némelyike hatalmas bevételt szerez a webes szolgáltatásaival, miközben adófizetésük minimális Magyarországon. Becslések szerint a Google és a Facebook Magyarországon keletkező bevételéből mintegy 20 milliárd forintot visz ki adózatlanul.

Kapcsolódók

Kimaradt?