Közzétette az ANAF az adósok harmadik „szégyenlistáját”

Az országos adóhatóság (ANAF) szerdán közzétette a harmadik „szégyenlistáját”. Erre azok a kisvállakozások és közintézmények kerültek fel, amelyek tízezer lejnél nagyobb összeggel tartoznak az államkasszának. Az állam az összeg nagy részének búcsút inthet, mert nem tudja behajtani.

Az ANAF lajstromában szereplő 144 829 cég és intézmény össszadóssága 77,1 milliárd lej volt március 31-én. A hatóság szerint az összeg 81 százalékát, vagyis több mint 62 milliárd lejt különböző okok miatt már nem lehet behajtani. Ilyenek a csődeljárás alatt álló vállalkozások adósságai, a végrehajtást bírósági úton leállító cégek tartozásai vagy pedig azoknak a vállalkozásoknak a hátralékai, amelyek már semmilyen vagyonnal nem rendelkeznek, így a hatóságoknak gyakorlatilag nincs amit behajtaniuk.

Habár a hivatalos bejelentés szerint a harmadik ANAF-listára kisvállakozások és közintézmények kerültek, a szerdán közzétett lajstromban olyan állami nagyvállalatok is szerepelnek, mint például a már a csőd szélén álló Országos Kőszéntársaság, amelynek összesen több mint ötmilliárd lejes adósság van, emellett felkerült a Murfatlar Rt. és Román Állami Vasúttársaság (SNCFR ) is. Ennek az az oka, hogy az adóhatóság erre a listára tette a csődeljárás alatt álló cégeket is.  

Következnek a magánszemélyek

Az ANAF a múlt héten elsőként azoknak a nagy és közepes vállalkozásoknak a nevét hozták nyilvánosságra, amelyek 100 ezer, illetve 50 ezer lejnél nagyobb összeggel tartoznak az államkasszának.  A nagy adósok teljes listája ITT letölthető.

A nagyvállalatok listáján 186 olyan cég szerepel, amelyek adóssága meghaladja a 100 ezer lejt. Ezek összesen 2,60 milliárd lejjel tartoznak az államnak. A legnagyobb adósok a nagyváradi European Food, a Román Televízió (TVR), a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum és a Metro Cash&Carry Románia.

A közepes vállalatok listájára 2846 olyan cég került fel, amelyek adóssága meghaladja az 50 ezer lejt. Ezek össztartozása 3,8 milliárd lej. A korábbi bejelentés szerint nemsokára azon magánszemélyek listáját is közzéteszik, akik 1500 lejjel nagyobb összeggel tartoznak az államkasszának.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?