Nyilvánosságra hozta az első szégyenlistákat az ANAF

Elkezdte kedden az országos adóhatóság (ANAF) az adósok „szégyenlistájának” közlését. Elsőként azoknak a nagy és közepes vállalkozásoknak a nevét hozták nyilvánosságra, amelyek 100 ezer, illetve 50 ezer lejnél nagyobb összeggel taroznak az államkasszának. Hamarosan következnek a magánszemélyek is.

A nagyvállalatok listáján 186 olyan cég szerepel, amelyek adóssága (beleértve a társadalombiztosítási hátralékot is) meghaladja a 100 ezer lejt. Ezek összesen 2,60 milliárd lejjel tartoznak az államnak. A legnagyobb adósok a nagyváradi European Food, a Román Televízió (TVR), a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum és a Metro Cash&Carry Románia.

A közepes vállalatok listájára 2846 olyan cég került fel, amelyek adóssága meghaladja az 50 ezer lejt. Ezek össztartozása 3,8 milliárd lej. Érdekesség, hogy a harmadik legnagyobb adós a mindössze egy személyt foglalkoztató Oana Management nevű vállalkozás, amely több mint 100 millió lejjel tartozik államnak, és amelynek gyakorlatilag székhelyes sincs, vagy legalábbis nem azon a címen, amellyel bejegyezték.

Az ANAF közlése szerint a következő napokban az 10 ezer lejnél nagyobb összeggel adós kisvállalkozások, intézmények, vállalkozói engedéllyel rendelkező természetes személyek és szabadfoglalkozásúak (PFA) nevét hozzák nyilvánosságra, majd az 1500 lejnél többel tartozó magánszemélyekét.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?