Nyilvánosságra hozza az ANAF az adósok „szégyenlistáját”

Nyilvánosságra hozza az Országos Adóhatóság (ANAF) az összes olyan adófizető polgár nevét, aki 100 lejnél nagyobb összeggel tartozik az államnak – írja a Gândul.

A lista már elkészült, a publikálására vonatkozó rendelet pedig csütörtökön jelenik a Hivatalos Közlönyben. Az adóhatóság a polgár nevét, adóhátralékának összegét és a lakhelyét fogja nyilvánosságra hozni. Az intézkedést az új adótörvénykönyv teszi lehetővé.

Azok az adófizető polgárok kerülnek fel a „szégyenlistára”, akik elmaradtak a jövedelemadó, társadalombiztosítási hozzájárulás vagy az egészségbiztosítás befizetésével, és hátralékuk meghaladja a 100 lejt. Azoknak a gazdasági tevékenység végzésére engedélyezett természetes személyeknek (PFA) a nevét is közlik, akiknek 100 lejnél nagyobb adósságuk van.

Az ANAF-ból származó forrásokból a portál úgy tudja, hogy az első listát áprilisban hozzák nyilvánosságra, és a március végi adatokat tartalmazza majd. A Mediafax hírügynökség úgy tudja, hogy az intézkedéssel főként a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyeket akarják ösztönözni, hogy mielőbb fizessék ki adótartozásaikat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?