Mégsem adóztatják meg a borravalókat

Lemond a kormány a borravaló megadóztatásáról, jelentette be péntek délután Eugen Teodorovici. A pénzügyminiszter elismerte, az intézkedés rossz ötlet volt, mert a vonatkozó sürgősségi rendelet alkalmazhatatlan.

Bejelentése előtt a miniszter tárgyalt a borravaló megadóztatása által érintett munkaadói szövetségek és szakszervezetek képviselőivel. Egyetértettek abban, hogy az intézkedés gyakorlatba ültetése rendkívül nehézkes, így a kormány lemond róla.

Teodorovici közölte, hogy az idegenforgalomban tevékenykedő vállalatok esetében új átalányadót vezetnek be, amely várhatóan január 1-től az új adótörvénnyel együtt lép hatályba. Ezt a több adócsökkentést is tartalmazó  jogszabálytervezetet a kormány terjesztette a parlament elé, és a tervek szerint június végéig fogadja el a törvényhozói testület.

Romániában a hónap elejétől van hatályban a borravaló megadóztatásáról szóló sürgősségi kormányrendelet, amelyet az ombudsman pénteken megtámadott az alkotmánybíróságon az adóellenőrzéskor megállapított kihágás alapján kirótt bírságok miatt.

A vitatott rendelet szerint a vendéglátóipari egységek, akárcsak az egyéb szolgáltatásokat végző cégek kötelesek külön nyugtatömbön feltüntetni a borravaló összegét. A vendéglátó-ipari egységek munkáltatói szövetsége korábban szintén arra kérte a pénzügyminisztert, hogy vonja vissza a jatt megadóztatására vonatkozó tervezetet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?