Így adhatunk borravalót a pizzafutárnak?

Aki borravalót akar adni a pizzafutárnak, az menjen be a pizzázóba a nyugta miatt - ezt a választ adta Eugen Teodorovici gazdasági miniszter arra az újságírói kérdésre, hogyan számolhat el a futár a szolgáltatásaiért nyújtott jattal - írja a Mediafax.

Mint ismert, a kormány sürgősségi rendelettel döntött arról, hogy 16 százalékkal megadóztatja a borravalót. A rendelkezés szerint a kereskedelmi egységeknek külön nyugtatömbön kell regisztrálniuk a jattot. A borravaló ugyanakkor áfa-mentes, és amennyiben az alkalmazottak között szétosztják, nem kell magasabb társadalombiztosítási járulékot fizetni utána.

Ez a rendelet része a kormány azon intézkedéssorozatának, amit az adócsalás visszaszorítása érdekében hozott meg az elmúlt hetekben. A vendéglátó-ipari egységekben az alkalmazottak saját pénzét naponta nyilvántartásba kell venni, ugyanis amennyiben az adóellenőrök eltérést tapasztalnak a vizsgált üzletben lévő pénz és a leszámlázott összegek között, szigorú büntetéseket rónak ki.

Sajtóbeszámolók szerint a borravaló elszámolása a vendéglátó-ipari egységekben nem okoz gondot, ott ellenben igen, ahol a kasszagépet a szolgáltató például házhoz-szállítás esetén nem tudja magával cipelni. Eugen Teodorovici gazdasági miniszter szerint ez utóbbi helyzetet úgy lehet megoldani, ha a házhoz-szállítás után a kliens besétál a vendéglátó-ipari egységbe, és ott a borravalót elszámoltatja.

Ha jattot szeretnének adni, menjenek be az adott egységbe, ott a kasszánál kérjenek nyugtát a borravalóért, és ennyi - magyarázta a tárcavezető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?