Tervezet: ez történik majd a borravalóval

A kormány kidolgozta a borravaló könyvelését és adóztatását szabályozó sürgősségirendelet-tervezetet.

A capital.ro birtokába került jogszabály szerint a borravaló nem lesz áfaköteles. Összegéről a vendéglátó-ipari egység külön pénztári nyugtát állít ki, és külön is könyvelik el bevételként.

A borravalóért csak jövedelemadót kell majd fizetni, társadalombiztosítási járulékot nem. E szerint a mikrovállalatoknak 3 százalékot kell adóként kifizetni, ha az összeget nem osztják szét az alkalmazottak között. Ha szétosztják, az adó 16 százalékos lesz. A többi cég esetében egységesen 16 százalékos az adó akkor is, ha az alkalmazottak kapják a borravalót és akkor is, ha a vendéglátó-ipari egység bevétele marad.

A kormány tervezete hasonlít a háromszéki vendéglősök javaslatára. A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátó-ipari Egységek Szövetsége korábban azt kérte: amerikai mintára tegyék hivatalossá a borravalót, amelynek az ügyfél által meghatározott értéke szerepeljen a számlán. A szövetség elnöke szerint ezzel törvényessé válik a befolyt összeg, a vendéglős akár jutalmazni is tudja a vendégei által leginkább díjazott pincért, és az állam is bevételre tesz szert.

Korábban Moldován József RMDSZ-es képviselő felhívta a figyelmet arra: az országos adóhatóság úgy bírságol és zárat be vendéglőket, hogy jelenleg nincs törvényileg szabályozva a borravaló könyvelése Romániában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?