Megtámadták az alkotmánybíróságon a borravaló megadóztatását

Az alkotmánybíróságon támadta meg az ombudsman a kormánynak azt a sürgősségi kormányrendeletét, amely egyebek mellett a borravaló megadóztatását szabályozza.

Romániában április végétől van hatályban a vitatott rendelet, amely szerint a vendéglátóipari egységek, akárcsak az egyéb szolgáltatásokat végző cégek kötelesek külön nyugtatömbön feltüntetni a borravaló összegét.

Az ombudsman a rendeletet azért támadta meg, mert tartalmaz egy olyan vitatott előírást, amely szerint az adóhivatal nem köteles visszaadni bírósági végzés alapján a jogtalannak bizonyuló bírságot.

A kifogásolt cikkely szerint például egy üzlet tízszer is kifizetheti a bírságot azért, hogy elkerülje a bezárást, ha viszont utólag a bíróság megsemmisíti a vonatkozó jegyzőkönyvet, akkor az adóhivatalnak nem kell visszaadnia az így behajtott bírságot.

A rendelet egészében alkotmányellenes?

Az ombudsman úgy véli, hogy a rendelet teljes egészében alkotmányellenes, mert több alapvető alkotmányos jogot sért, egyebek mellett az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést, de a rendelet által érintett személyek gazdasági szabadsága is sérülhet.

A rendelet a borravaló megadóztatása mellett tartalmazza azokat a szigorított adóellenőrzési eljárásokat is, amelyek alapján az ellenőrök jelentősen megnövelt bírságokat róhatnak ki.

A rendelet korábban már általános közfelháborodást váltott ki, ezért a kormány enyhítette a kihágás megállapításának feltételeit.A jogszabály része a kormány szigorított adóellenőrzési tervének, amely a feketegazdaság visszaszorítására irányul.

A vendéglátó-ipari egységek munkáltatói szövetsége arra kérte a pénzügyminisztert, hogy vonja vissza a jatt megadóztatására vonatkozó rendeletet - nyilatkozta a HotNews-nak Mohammad Murad. A szövetség képviselője szerint a jogszabály alkalmazása körül gondok vannak. Nem világos például, hogyan alkalmazható az előírás házhozszállítás esetén.

Meg nem erősített információk szerint Eugen Orlando Teodorovici miniszter nyitott a javaslatra, és úgy nyilatkozott, 2016. január elsejéig "befagyaszthatják" a jogszabályt. 

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?