Megóvták a civilek a Schweighofer építkezési engedélyét

Megóvták a Schweighofer rétyi fűrészüzemének engedélyezését háromszéki és brassói civil szervezetek. Toró Attila, az Indigó csoport képviselője és Hans Hedrich, a fogarasi Neuer Weg Egyesület alelnöke is „előzetes óvást” (plăngere prealabilă) nyújtott be Kovászna megye tanácsához, amelyben kérik az építkezési engedély visszavonását.

Toró Attila arról tájékoztatta lapunkat, hogy iktatta a háromszéki önkormányzatnál az óvást, amelyet 177 civil által aláírt beadvánnyal is nyomatékosított. A Brassó megyei civil szervezet pedig elektronikus és postai úton küldte el az előzetes óvását. A Tamás Sándor tanácselnöknek címzett beadványban arra hivatkozva kérik a rétyi fűrészüzem építkezési engedélyének visszavonását, hogy a helyi közigazgatási törvény szerint a megyei tanácsok felelősek a környezet megvédéséért és helyreállításáért, a történelmi műemlékek, parkok és rezervátumok konzerválásáért.

Negatív hatással lesz az erdőkre

Rámutatnak, hogy az osztrák befektető álláspontja szerint nem felelős a Rétyre tervezett gyár kapuján kívül megtörténő károkért, így az utak a táj és a természetvédelmi területek esetleges rongálásáért, így kizárólag a megyei tanács felelőssége például a gyár szomszédságában lévő Óriáspince-tető vagy a Natura 2000-es természetvédelmi területek megőrzése.

Az előzetes beadvánnyal élő civilek szerint a fűrészüzem negatív hatással lesz az erdőkre, és jelentősen rontja a térség turisztikai vonzerejét. Emlékeztetnek, hogy az Óriáspince-tetőn turisztikai célpontot, történelmi emlékhelyként hozott létre a háromszéki önkormányzat, amelyre korábban 800.000 lejt költöttek. Toró Attila szerint Tamás Sándor tanácselnök saját nézőpontjának is ellentmondott, amikor aláírta az építkezési engedély kibocsátását, holott korábban a Környezetvédelmi Hivatalnak adott válaszlevelében megfogalmazta aggályait a fűrészüzemmel kapcsolatosan.

Tamás Sándor lapunk megkeresésére elmondta: még nem látta a civilek előzetes óvását, tanulmányoznia és elemeznie kell az abban megfogalmazott kifogásokat. A háromszéki tanácselnök korábban kifejtette: "Több mint 40 szakmai engedélyre van szükség az üzem felépítéséhez, a Schweighofer pedig beszerezte ezeket. Ha valamilyen mondvacsinált okkal megtagadtuk volna az építkezési engedély megadását, akkor azt értük volna el, hogy a faipari cég jogi úton érvényesítette volna velünk szemben az igazát, és megtagadtuk volna a munkalehetőséget olyan emberektől, akik kenyeret akarnak családjuk asztalára tenni."

Beszállt a Greenpeace is

Mint ismert, múlt héten mintegy kétszáz környezetért aggódó civil gyűlt össze a Kovászna megyei önkormányzat székháza elé, hogy tiltakozzon a rétyi Schweighofer fűrészüzem engedélyeztetése ellen. A tiltakozók többek között „Állítsátok meg Székelyföld letarolását!” „Döntés a közösség ellen egyenlő árulás” „Követeljük az építkezési engedély visszavonását” feliratú táblákat tartottak magasba.

Toró Attila a tiltakozás kezdeményezője lapunknak elmondta: a megmozdulással azt szerették volna bizonyítani, hogy közösségi támogatottsága van a rétyi fűrészüzem megvalósítása elleni tiltakozásnak. Hozzátette: amennyiben nem sikerül megállítani a rétyi fűrészüzem megvalósítását, folyamatosan monitorizálják és dokumentálják majd annak építkezési fázisait, majd tevékenységét is, és minden olyan esetet közzé tesznek, amikor emiatt sérül a környezet.

A rétyi beruházás elleni akcióba hangsúlyosan beszállt a Greenpeace természetvédelmi szervezet is, amely korábban interneten gyűjtött aláírást a Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatal vezetőjének menesztése érdekében. Mivel ezt az akciót az érintett intézmény félresöpörte, a Greenpeace múlt héten a Környezetvédelmi Minisztériumhoz fordult, és azt kérte, váltsák le Gheorghe Neagu igazgatót, aki szerint évi egy millió fa kivágása nincs hatása a környezetre. 

Kapcsolódók

Kimaradt?