Az újabb adók miatt lemond befektetései egy részéről az OMW

Lemondhat a jövő évre tervezetet befektetései egy részéről az OMV, a január elsejétől alkalmazni tervezett, úgynevezett póznaadó miatt.

Az OMV vezetése pénteken közölte: az 1,5 százalékos új adónem bevezetése következtében több tervezett befektetésük elhalasztását fontolgatják. David Daives pénzügyi igazgató szerint ennek az oka az ipari, energetikai és távközlési létesítményre kivetett új adó.

„Annak függvényében döntünk a következő évi befektetéseinkről, hogy miként alkalmazzák majd a kormány által nemrég adónemet” – mondta a pénzügyi igazgató.  Magyarázatként elmondta, hogy hiába költenek most nagyobb összeget egy olyan befektetésre, ami csak néhány évig termel majd nyereséget, az adót azt követően is kell majd fizessék, hogy a kezdeti befektetés már semmilyen profitot nem generál a vállalkozásnak.  

 „Jelenleg a Petrom az ország legnagyobb befektetője, a kormány pedig ezzel gyakorlatilag büntet e miatt” – mondta a Petromban többségi tulajdonjogot birtokló OMV képviselője, aki szerint a tervezett befektetések közül több nem térül meg, ha az 1,5 százalékos adót is belekalkulálják. A cég képviselője nem részletezte konkrétan milyen befektetésre gondol.

A kormány évi 1,5 százalékos adót vet ki a kormány januártól egy sor ipari, energetikai és távközlési létesítményre az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megállapodása következtében. Az adó összege az építmény értékének 1,5 százaléka lesz.  A kormány számításai szerint ezzel évi 500 millió lejjel nőnek majd a költségvetési bevételek.

Kapcsolódók

Kimaradt?