banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Fenyegetik a kormányt a külföldi befektetők

Vállalkozásaik elköltöztetésével fenyegetőznek a külföldi befektetők, ha a kormány jövő évtől valóban bevezeti a múlt héten közölt új adókat. A Külföldi Befektetők Tanácsa (FIC) hétfőn ismertette álláspontját a Bukarest által a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) leegyeztetett adók kapcsán, melyek szerintük megfojtják a vállalkozásokat, miközben más országokban jóval kisebbek az adóterhek.

„Nem tisztességes és egyenesen erkölcstelen az adófizetők nyakába varrni azokat az összegeket, melyeket a kormány képtelen az elmaradt adókból behajtani” – közölte a befektetők tanácsa.

A multinacionális vállalkozásokat tömörítő testület azt állítja: a speciális létesítmények megadóztatása – mely itthon egyszerűen póznaadóként vált ismerté – negatív hatást fejt majd ki, mivel az adó összege begyűrűzik a termék vagy szolgáltatás árába, így azt nagyrészt a végső fogyasztónak kell kifizetnie.

A testület azért is kritizálja a kormányt, mert nem szervezett közvitát az új adó bevezetéséről. Biztosra veszik, hogy ha a Ponta-kabinet fenntartja és felerősíti azt a vélekedést, mely szerint a román adórendszer kiszámíthatatlan, a nagyvállalkozások átértékelik piaci helyeztük és stabilitást nyújtó országokba helyezhetik át tevékenységüket. Ezáltal az új adók bevezetése negatívan érintheti vagy akár meghiúsíthatja a privatizálási eljárásokat vagy az állami vállalkozások tőzsdére vitelének tervét.  

A FIC szerint az új adók bevezetésétől remélt százmillió eurós költségvetési bevételnél jóval nagyobb lehet az új adó által okozott teher. Azt állítják: a kormány az ellenőrző szerveinek megerősítésére kellene összpontosítani az adóbehajtás hatékonyságának növelése érdekében. Az 1997-ben alakult Külföldi Befektetők Tanácsa 119 vállalkozást tömörít, amelyek romániai összbefektetése eléri az itthon tevékenykedő külföldi vállalkozások befektetéseinek kétharmadát.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?