A Kárpát-régió jövőjéről tanácskoznak Lengyelországban

A Kárpátok Európája elnevezésű konferencián vesz részt Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke szeptember 3-4 között, a lengyelországi Krynicában rendezett 23. Gazdasági Fórum keretében.

A Kárpátok egyezményhez Románia 2006-ban csatlakozott, vállalva azt, hogy Csehországgal, Magyarországgal, Lengyelországgal, Szerbiával, Szlovákiával és Ukrajnával közösen hozzájárul a Kárpátok fenntartható fejlődéséhez, a térség értékeinek, az egyedi és különleges természeti és kulturális örökségeknek a megőrzéséhez, hogy javítsák az életminőséget és erősítsék a helyi gazdaságot és a közösségeket. A cél eléréséhez szükséges a határokon átnyúló és a regionális együttműködés.

A konferencia – amelyen a Kárpátok régióinak képviselői, Európai Parlamenti és Bizottsági képviselők, valamint a helyi kormányzati szervek, egyetemek és civil szervezetek vezetői vesznek részt –, az Európai Unió fejlett makroregionális stratégiáinak bemutatására koncentrál (köztük a Duna-régió és a Balti-tenger stratégiák), és lehetőséget teremt a Lengyelország-Szlovákia-Ukrajna által támogatott Eurorégió modell tapasztalatának felhasználására annak érdekében, hogy beindulhasson egy lehetséges Uniós stratégia kidolgozása a Kárpát-régió 2020 utáni támogatására.

Borbély László a konferencia első panelbeszélgetésén tart előadást, amely a „Szövetségek a Kárpát-medencén belül” címet viseli. A panel célja bemutatni a határokon átívelő szövetségek fontosságát a 21. században, illetve azonosítani akarja azokat a lehetőségeket, amelyek sikeresek lehetnek a jövőben.

Kimaradt?