Leállt a Schweighofer-beruházás Rétyen

Leállt a munkálatokkal a Schweighofer Rétyre tervezett fürésztelepének helyszínén a régészeti tehermentesítést végző cég. A háromszéki vállalkozó elszállította a helyszínről erőgépeit, a munkálatok egyelőre szünetelnek, állapította meg a Kovászna megyei tanács urbanisztikai osztályának szakembere.

Mint arról beszámoltunk, múlt csütörtökön a Kovászna megyei Épírtkezési Felügyelőség ellenőrzést tartott a Rétyre tervezett fafeldolgozó gyár helyén, és megállapították, hogy nem régészeti feltárások keretébe tartozó munkálatok is zajlanak ott, emiatt a hatóság 5000 lejes bírságot szabott ki, és elrendelte a földhengerelési munkálatok leállítását.

Bíró Donát háromszéki főépítész a sajtónak elmondta: az Építészeti Felügyelőségtől megkapták az ellenőrzés nyomán hozott intézkedésekről szóló átíratot.Ezt követően az önkorményzat urbanisztikai irodájának szakembere a helyszínre látogatott, ahol már azt tapasztalta, hogy a régészeti feltárásokat végző cég leállt a munkálatokkal és elszállította erőgépeit. A háromszéki főépítész ugyanakkor leszögezte: a régészeti tehermentesítésről szóló engedély továbbra is érvényben van, vagyis a kivitelező bármikor folytathatja a munkát a Székely Nemzeti Múzeum régészének felügyelete mellett.

A Holzindustrie Schweighofer rétyi óriás faipari beruházása ellen tiltakozó, civilekből álló „Indigó csoport” az augusztus 22-re meghirdetett közmeghallgatáson való részvételre buzdítja a háromszékieket. A tiltakozók az erdőket, a fakitermeléssel és feldolgozással foglalkozó kis és közepes vállalkozások jövőjét féltik az osztrák nagyberuházótól.

A befektető 150 millió eurós beruházással valósítaná meg az üzemet, ahol bejelentése szerint 650 alkalmazottal évi 800 ezer köbméter fát dolgozna fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?