Ásatások leple alatt már építkezik a Schweighofer?

FRISSÍTÉS: Nem régészeti feltárások keretébe tartozó munkálatok is zajlanak a Holzindustrie  Schweighofer Rétyre tervezett fafeldolgozó gyárának helyén, állapították meg csütörtök délután a Kovászna Megyei Építkezési Felügyelőség szakemberei, akik 5000 lejes bírságot szabtak ki, és elrendelték a földhengerelési munkálatok leállítását. 

A munkálatokat végző cég képviselője bemutatta a régészeti feltárásra vonatkozó engedélyeket, és elmondta, hogy az elmúlt három hónapban régészek felügyelete alatt mintegy 30 hektár területen távolították el a termőföldet az agyagos rétegig. Ez a termőföld mélységének függvényében 40 és 100 centiméter mélységű ásást jelent. A sajtó kíséretében zajló ellenőrzésen azonban kiderült, hogy a főúttól távol eső részen hengerelik és egyengetik a földet.

Erről a kivitelező elmondta, azért végzik, hogy ha majd a megrendelő megkapja az építkezési engedélyt, elkezdhesse a munkálatokat. Mild Zoltán az Építkezési Felügyelőség vezetője azonban megállapította, hogy ez a fajta munkálat nem tartozik a régészeti feltárás kereteibe, ezért elrendelte ennek leállítását, és pénzbüntetést szabott ki.

A Kovászna Megyei Építkezési Felügyelőség a maszol.ro érdeklődése nyománrendelt el helyszíni ellenőrzést Rétyen, miután felmerült a gyanú, hogy a régészeti feltárásról szóló engedély leple alatt a község határába fafeldolgozó üzem megépítését tervező Holzindustrie Schweighofer tulajdonképpen építkezést előkészítő földmunkálatokat tervez.

Erre a faipari beruházás ellen tiltakozó, civilekből álló „Indigó csoport”, majd a Székely Nemzeti Múzeum hívta fel a figyelmet. Utóbbi intézmény csütörtöki közleménye szerint a Réty határába tervezett faipari beruházás helyszínén nem régészeti ásatások, hanem az építkezést megelőző földmunkálatok zajlanak, a múzeum munkatársai mindössze szakmai felügyeletet végeznek, vagyis a régészek figyelemmel kísérik az építkezést megelőző földmunkát, a termőtalaj gépi erővel történő eltávolítását.

A régészek, munkájukat a Kovászna Megyei Művelődési és Műemlékvédelmi Igazgatóság megbízásából, az építkezést tervező céggel kötött szerződés, illetve a Kulturális Minisztérium által kibocsátott engedély értelmében végzik, szögezi le a Székely Nemzeti Múzeum vezetősége. Hozzáteszik: a 43/2000-es, a régészeti lelőhelyek védelmére vonatkozó kormányrendelet alapján régészeti ásatást csak abban az esetben kell végezni, ha a földmunkák során új, addig ismeretlen régészeti lelőhely nyomai látnak napvilágot. Erre utaló jeleket azonban a múzeum régészei egyelőre nem találtak.

A háromszéki főépítész és a Kovászna Megyei Építkezési Felügyelőség vezetője szerint a Holzindustrie Schweighofernek a rétyi területén régészeti feltárásokat kellene végeznie, a cég ugyanis arra kapott felhatalmazást, hogy régészek felügyelete alatt megállapítsák, a tervezett gyár területén vannak-e vagy nincsenek történelmi, kultúrális műtárgyak.

A Holzindustrie Schweighofer rétyi óriás faipari beruházása ellen tiltakozó, civilekből álló „Indigó csoport” a napokban közzétett felhívásában rámutat, hogy „régészeti tehermentesítés, és geológiai vizsgálatok" leple alatt máris lázasan alakítják a területet, eltávolítottak egy közel 80 centiméteres termőréteget, a majdani üzem területének mintegy feléről - a betonozott felület 544 261 négyzetméter lesz. A civilek ugyanakkor az augusztus 22-re meghírdetett közmeghallgatáson való részvételre buzdítja a háromszékieket. A tiltakozók az erdőket, a fakitermeléssel és feldolgozással foglalkozó kis és közepes vállalkozások jövőjét féltik az osztrák nagyberuházótól. A befektető 150 millió eurós beruházással valósítaná meg az üzemet, ahol bejelentése szerint 650 alkalmazottal évi 800 ezer köbméter fát dolgozna fel.

Bíró Donát háromszéki főépítész lapunk érdeklődésére kifejtette: az építkezéshez szükséges urbanisztikai engedély kibocsátásának egyik feltétele, hogy régészeti feltárásokat végezzenek a helyszínen, mivel térképeik szerint az adott területen lehetnek történelmi, kultúrális műtárgyak. A főépítész szerint a régészeti feltárásról szóló engedély leple alatt nem végezhetnek építkezést előkészítő földmunkálatokat, ha mégis ez történne, az illetékeseknek  – a munkálatokat felügyelő régészeknek, vagy az építkezési felügyelőségnek – azonnal le kell állítaniuk a tevékenységet. „Valaki mondja azt, hogy stop. Nem lehet az, hogy leleteket keresve leásnak Kínáig” – összegzett Bíró Donát.

Hasonlóan vélekedik a Kovászna Megyei Építkezési Felügyelőség vezetője, Mild Zoltán is, aki lapunk érdeklődésére kifejtette: a cégnek nincs engedélye arra, hogy építkezést előkészítő földmunkálatokat végezzen. Az urbanisztikai bizonylat kiállításához van szükség arra, hogy megállapítsák az adott területen vannak-e régészeti leletek. „Ha más jellegű munkálatok zajlanak, azonnal leállítjuk a tevékenységet” – szögezte le Mild Zoltán, aki elképzelhetőnek tartja, hogy azért távolították el nagy területről a termőföldet, hogy alatta el tudják végezni a feltárásokat, ez esetben viszont a régészeti munkálatok befejeztével a termőföldet vissza kell hordani, vagyis vissza kell állítani az eredeti állapotokat.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?