Szárnyal az elektro-IT ágazat: utazás és ruha helyett hűtőszekrényre, televízióra és laptopra költünk

Az előző gazdasági válságot nagyon megszenvedte az ágazat, most éves szinten kb. 20 százalékos növekedésre számítanak a gyártók és a kiskereskedők.

Az elektrotechnikai és informatikai termékek piaca nem csupán immunis a koronavírusra, de egyenesen jót tesz neki a járvány. A kezdeti zuhanás után ezen termékkategóriák kiskereskedelmi forgalma dinamikus emelkedésbe kezdett, a folyamat jelenleg is tart.

„A mi ágazatunkban mindenki optimista. A nyaralások elmaradtak, másra fordítják az emberek pénzt. A divatiparba is kevesebb pénz kerül, még ha az online jól is megy. Az emberek inkább az otthonukra költenek, ami számunkra, elektro-IT kiskereskedőknek és a bútorgyártóknak előnyös” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Dragoș Sîrbu, a második legnagyobb áruházlánc, a Flanco vezérigazgatója.

Hasonló szellemben nyilatkozott Dan Ostahie, a piacvezető Altex és a Media Galaxy tulajdonosa, mondván, jó esélyt lát arra, hogy a vállalat idén elérje az 1 milliárd eurós árbevételt. Ez körülbelül 20 százalékos növekedést feltételez 2019-hez képest, amikor az Altex forgalma közel 4,1 milliárd lej volt.

Áprilisban volt a mélypont

Márciusban az elektrotechnikai, elektronikai és számítástechnikai termékek hazai forgalma 10 százalékkal csökkent. Az igazi feketeleves áprilisban következett, amikor a szakáruházak bezártak, s az online rendelések megszaporodása ellenére az ágazati szereplők bevételei 30-50 százalékkal zuhantak.

Május közepén aztán gyökeres fordulat állt be, júniusban pedig már nagyon biztatóan alakultak az eladások. Az első nyári hónapban az ágazat idehaza 10-15 százalékos növekedést produkált, míg európai viszonylatban az eladások 15-20 százalékkal haladták meg a májusi szintet.

„Most alig győzzük kielégíteni az igényeket, főleg a fejlett gazdaságokban, de a fejlődőekben is” – mondja Ragip Balcioglu, az első számú hazai háztartási gépgyártó, az Arctic vezérigazgatója. Véleménye szerint ennek az oka az, hogy mivel a korábbinál több időt töltenek otthon, az emberek nagyobb gondot fordítanak arra, hogy minél komfortosabbá tegyék a lakásukat, valamint a főzésre, s mindenre, ami ezzel kapcsolatos. „Most nem heti 20 alkalommal nyitod ki a hűtőszekrényt, hanem 100-szor. Ez az oka a nagy keresletnek, ami számunkra egy lehetőség” – nyilatkozta az Arctic első embere.

Az előző gazdasági válság idején az elektro-IT a leginkább sújtott ágazatok közé tartozott, melynek 2010-es árbevétele csak fele volt a két évvel korábbinak. Akkor a vásárlók számára az olcsóság volt a fő szempont, most azonban inkább a középkategóriás és a prémium termékeket keresik. Tavaly 3,5 milliárd eurót költöttünk elektrotechnikai és elektronikai háztartási termékekre.

Kapcsolódók

Kimaradt?