Becslés: a költségvetési hiány a GDP 8,6 százalékára nő az idén

A költségvetési hiány a becslések szerint a GDP 6,7 százalékáról 8,6 százalékra fog nőni az idén, 5 százalékos növekedés a válságnak tudható be, amelyet Románia jelenleg átvészel – jelentette ki csütörtökön Florin Cîţu pénzügyminiszter.

„Öt százalékos emelkedésről beszélünk az eredetileg betervezett 3,6 százalékos hiányhoz képest” – mondta a pénzügyminiszter a költségvetés-kiigazítás kapcsán tartott sajtótájékoztatóján.

Cîţu elmagyarázta: a növekedés egyrészt a büdzsébevételek csökkenése miatt következik be, tekintve, hogy közel 31 milliárd lejjel kevesebb összeg folyik be az államkasszába, ez pedig 3 százalékos növekedést ad hozzá a deficithez.

Ez a válság hatása, mivel a gazdaság nehéz perióduson megy keresztül. A fennmaradó két százalék a költségtöbbletnek tudható be, amely szintén a válság eredménye – szögezte le a pénzügyminiszter, aki szerint, ha nem lett volna válság, az államháztartási hiány 3,7 százalék körül alakult volna.

Cîţu szerint egész Európában hasonló a helyzet, átlagban 7,7 százalékkal nőnek a költségvetési deficitek. A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a költségvetés-kiigazítás tervezetét a kormány pénteki ülésén vitatja meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?