Orban: olyan mértékben emeljük majd a nyugdíjakat és a gyerekpénzt, amit elbír a gazdaság

Aggasztónak nevezte szerdán Ludovic Orban kormányfő a költségvetési hiányt, kijelentve, hogy minden költségtöbblettel kapcsolatban óvatosságra van szükség. 

„Az idei költségvetési hiányt nem szabad összehasonlítani más évek költségvetési hiányával. Nem csak Románia, hanem az egész világ olyan pandémiával küzd, amely jelentős gazdasági válságot eredményezett. A gazdasági válság miatt sok tevékenység abbamaradt, és csökkentek a román államnak az adókból, illetékekből származó bevételei. A hiány nagyrészt a világjárvány okozta gazdasági válság eredménye. Én hiszek benne, hogy az általunk meghozott intézkedéseknek közép- és hosszútávon előnyös lesz a hatásuk” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint a vállalatok helyzetét megkönnyítő intézkedések, a lefoglalások és kényszervégrehajtások felfüggesztése mind azt a célt szolgálja, hogy a cégek működőképesek maradjanak. 

Kifejtette: a deficit aggasztó, és minden költségtöbblettel kapcsolatban óvatosságra van szükség.  Azt is elmondta: a kormány nem dönthet a nyugdíjemelés mértékéről mindaddig, amíg nem kapta kézhez a féléves jelentést a költségvetési és pénzügyi helyzetről, az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság prognózisát és a nemzetközi szervezetek által készített számadatokat.

„Én eddig egyetlen országról sem tudok, amely ebben a gazdasági válságot előidéző súlyos egészségügyi helyzetben megnövelte volna a nyugdíjakat és fizetéseket, de ránk nyomást gyakorolnak, így meg fogjuk emelni a nyugdíjakat és gyerekpénzt, de csak olyan mértékben, amelyet valóban elbír a román gazdaság” – mondta Orban.  

(Címlapfotó forrása: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?