Alkotmányos a kormányt a gyerekpénz megduplázására kötelező törvény

Alkotmányosnak nyilvánította szerdán az alkotmánybíróság azt a törvényt, amellyel a parlament elutasította a gyermekpénz megduplázásának határidejét augusztus elsejére halasztó sürgősségi kormányrendeletet.

A taláros testület döntése megkésve érkezett, ugyanis a kormány legkorábban most már amúgy is csak augusztus elsejétől növelheti a gyermeknevelési pótlékot. A június elején megszavazott törvény most az államfőhöz kerül kihirdetésre. Klaus Iohannisnak húsz napja van eldönteni: kihirdeti vagy visszaküldi a parlamentbe.

Csép Andrea RMDSZ-es képviselő korábban felhívta a figyelmet: hiába kötelezi majd újból törvény a kormányt a gyerekpénz megemelésére, az Orban-kabinet egy újabb sürgősségi rendelettel ismét kitolhatja a jogszabály hatályba lépésének időpontját, vagy pedig egy minimális pótlékemelést irányoz elő.

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter is többször hangoztatta: nincs pénz a gyermeknevelési pótlék megduplázására. A kormány azért támadta meg a halasztást elutasító törvényt, mert mert nem nevezi meg a finanszírozáshoz szükséges forrásokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?