Elutasította a parlament a gyerekpénz megduplázásának elhalasztását

FRISSÍTVE - Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház azt a törvényt, amely elutasítja a gyerekpénz megduplázásának elhalasztását. 209 képviselő szavazott a halasztás ellen, 3 mellette és 6 tartózkodott, írja a stiripesurse.ro.

A kormány sürgősségi rendelettel augusztus elsejére halasztotta a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló törvény hatályba lépését, ezt írja felül a most elfogadott jogszabály.

Az alsóházi vitán a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, Lia Olguţa Vasilescu rámutatott, tavaly az ellenzék a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatban kérte a gyermekpénz összegének megduplázását, és az akkori kormány "nem panaszkodott", hogy nincs pénz, megtalálták az ehhez szükséges anyagi erőforrásokat.

"Most ugyanaz a helyzet állt elő, ezúttal azonban az ellenzék a gyermekpénz megduplázását előíró törvénnyel áll elő. Mi nem egy alkalmazhatatlan módosító javaslatot nyújtottunk be, mint önök, hanem megjelöljük a finanszírozási forrást is" - fogalmazott, hozzátéve, az intézkedés nem 7-8 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést, ahogyan a PNL állítja, hanem 3,2 millió lejjel.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője, Florin Roman felszólalásában azt mondta, a liberálisok emelni fogják a nyugdíjakat is, és a gyermekpénzt is, ugyanakkor felszólította a PSD-t, hogy ne akadályoztassa a különnyugdíjak megadóztatásáról szóló módosító javaslat parlamenti elfogadását.

Akár újabb rendelet is jöhet

Ha a szerdán megszavazott törvény hatályba lép, akkor a gyermekpénzt már júliustól meg kellene dupláznia a kormánynak. A halasztás ellen szavazó RMDSZ képviselője, Csép Andrea azonban korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényt a parlamenti elfogadása utáni három napban a honatyák megtámadhatják az alkotmánybíróságon.

Ha ez nem történik meg, a jogszabály az elnöki hivatalba kerül, és az államfőnek húsz napja van eldönteni: kihirdeti, megtámadja az alkotmánybíróságon, vagy visszaküldi a parlamentbe. Így az is megtörténhet, hogy Klaus Iohannis csak júliusban hirdeti ki a törvényt, így a gyerekpénz csak augusztustól emelkedik.

Mint írtuk, a képviselő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy hiába kötelezi majd újból törvény a kormányt a gyerekpénz megemelésére, az Orban-kabinet egy újabb sürgősségi rendelettel ismét kitolja a jogszabály hatályba lépésének időpontját, vagy pedig egy minimális pótlékemelést irányoz elő. „Ez a sürgősségi rendelet is hatályba lépne, de utólag a parlament ezt is elutasíthatja. A kormány elméletileg a végtelenségig űzhetné ezt a játékot, de a Nemzeti Liberális Párt ezt választási veszteségek nélkül nem teheti meg”– magyarázta Csép Andrea. 

Az RMDSZ a szavazás után közölte: a kormánynak kötelessége hatályba léptetni a parlament által megszavazott, a gyermekpénz növelését előíró törvényt, amely értelmében 2 éves, vagy fogyatékkal élő gyerekek esetében 3 éves korig 600 lejt, 2−18 év között 300 lejt és 3−18 év között fogyatékkal élő gyerekeknek pedig 600 lejre nőne az állami támogatás.

(Címlapfotó: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?