A vendéglátóipar agonizál, az ételfutár cégek hasítanak Romániában

Néhány hét alatt két és félszeresére nőtt a házhoz történő rendelések volumene a vendéglátóiparban, ugyanilyen arányban szaporodtak az ételfutárok is.

Hetek óta nagyon fut a csikó a készétel házhoz szállításával foglalkozó cégeknek. A járványellenes intézkedések keretében a hatóságok március 18-i hatállyal tiltották be a vendéglőkben, gyorséttermekben és falatozókban a helyszínen történő fogyasztást, ezek forgalma azonban már azt megelőzően látványosan visszaesett. A házhoz szállítás volumene ugyanakkor megnőtt, amiből a futárcégek profitálnak.

Jó pénzt lehet a futárkodással keresni napjainkban, gondolhatnánk, ám az ételkihordók szerint a helyzetük nem épp olyan rózsás, mint ahogy tűnik. Ennek az oka az, hogy egy hónap leforgása alatt nagyon megszaporodtak az ételfutárok, a létszámnövekedés mértéke pedig szinte lenullázza a forgalomnövekedésből fakadó anyagi előnyöket.

„Egy hónappal ezelőtt 14-en dolgoztunk a cégnél, jelenleg pedig 40-en vagyunk” – nyilatkozta egy ételfutár, miközben a nagyváradi Körös Áruház földszintjén működő McDonald’s előtt rendelésre várakozott. A létszám hasonló mértékű felpumpálásra panaszkodott egy kolozsvári ételkihordó is, kinek elmondása szerint vannak napszakok, amikor háromszor annyi futár van szolgálatban, mint amennyi rendelés érkezik.

Két-három hónappal ezelőtt az ételfutárok elsöprő többsége biciklis és motorkerékpáros volt, jelenleg azonban sokan autóval dolgoznak, de Kolozsváron láttam autóbusszal közlekedőt is. A rendelések száma nagyon ingadozó, volt olyan, hogy egy műszak alatt csak három utat kellett hogy megtegyen, ellenben a jobb napokon 12 is összejön, mondja egy váradi kiszállító.

Egy műszak maximum 10 órás lehet, ellenben az egy hónap alatti munkanapok száma nincs korlátozva. „Minden nap dolgozom” – nyilatkozta egy váradi biciklis ételfutár, hozzátéve, hogy egy átlagos napon 40 kilométert kerekezik. A leghosszabb fuvarja 11 kilométeres volt, az átlag 4-5 km.

Egy kolozsvári ételkihordó elmondása szerint nettó 120-130 lejt lehet egy átlagos napon megkeresni. Az autósok bruttó bevétele nagyobb, mint a kerékpárosoké, mivel az átlagsebességük is nagyobb, tehát több fuvart vállalhatnak, azonban lejön belőle az üzemanyagköltség, ami kiegyenlíti a jövedelemszintet. Az erdélyi nagyvárosok zömében négy ételkiszállító cég osztozik a piacon: a Foodpanda, a Glovo, a Takeaway és a Eu ce mănânc?. A piacvezető a Foodpanda, a Glovo azzal próbál meg pluszbevételhez jutni, hogy bármit házhoz szállít, ami a futártáskában elfér.

Vendéglátóipari szakemberek elmondása szerint a házhoz történő rendelések értéke az elmúlt időszakban két és félszeresére nőtt. Korábban ezek a forgalom a 4 százalékát tették ki, ami azt jelenti, hogy jelenleg az ágazat bevételei a korábbinak egytizedét érik csak el. Ez nagyon egyenlőtlenül oszlik meg a piaci szereplők között, az vendéglők többsége ugyanis bezárt, a házhoz történő rendelések zömét a gyorséttermek és a pizzázók kapják.

A még működő étkezdék tulajdonosai attól tartanak, hogy nálunk is az a folyamat fog lejátszódni, mint Olaszországban, ahol a házhoz történő rendelések volumene a járvány kezdeti időszakában megduplázódott, majd meredeken zuhant, s jelenleg szinte nulla.

Kapcsolódók

Kimaradt?