Ekkora volt augusztusban a nettó átlagbér Romániában

Az országos nettó átlagbér 3044 lejre csökkent augusztusban, ez júliushoz viszonyítva 75 lejes (-2,4 százalék) visszaesést jelent, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) kedden közzétett adataiból.

A bruttó átlagbér 4981 lej volt, 110 lejjel (-2,2 százalék) alacsonyabb, mint júliusban. A legmagasabb a nettó átlagbér - 6764 lej - a számítástechnika ágazatban voltak, a legalacsonyabb - 1754 lej - pedig a konfekcióiparban mutat rá az INS.

A tavalyi év augusztusához képest idén augusztusban 14,1 százalékkal nőtt az országos nettó átlagbér. Augusztusban a legtöbb ágazatban alacsonyabb volt a nettó átlagbér, mivel az előző hónapokban különböző prémiumokat és egyéb juttatásokat (pl. utalványokat) kaptak az alkalmazottak, de az is közrejátszott bizonyos szektorokban, hogy nem teljesítették a termelési tervet, vagy alacsonyabbak voltak a bevételek és így az ezek után járó hányad is.

A legnagyobb mértékben, 14,7 százalékkal a szénkitermelés ágazatában csökkentek a nettó bérek. Ezzel szemben a legnagyobb növekedés, 7,2 százalékos, a koksztermékek és a kőolaj feldolgozása során nyert termékek előállítási ágazatában következett be. 2 százalék és 5 százalék közötti volt a növekedés ugyanakkor a vízi szállításban, a biztosítási és magánnyugdíj szektorban, italgyártásban.

Az állami szektorban csökkentek a nettó átlagbérek augusztusban, tekintve, hogy az előző hónapokban utalták át a vakációs utalványokat, illetve a szabadságolások miatt is, amelyek ideje alatt az alkalmazottaknak nem járnak bizonyos juttatások. Így a tanügyben 3,2 százalékos csökkenés következett be, a közigazgatásban 3,1 százalékos, az egészségügyben 2 százalékos, derül ki az INS közleményéből.

Kapcsolódók

Kimaradt?