A közalkalmazottak bére simán lekörözi az országos átlagfizetést

Romániában a több mint 200 ezer közhivatalnok átlagbére megközelíti a havi nettó 5.000 lejt, ez az összeg 60 százalékkal nagyobb mint az országos átlagbér - derül ki a Ziarul Financiar összesítőjéből.

Júniusban az országos nettó átlagbér t 3.142 lej volt, 15 százalékkal nagyobb mint a tavalyi év azonos hónapjában. A közigazgatásban és a védelemnél a bérnövekedés 18 százalékos volt, az átlagbér pedig 4.961 lej. A közszférában a közigazgatásban és a védelemnél dolgozó alkalmazottak fizetése a legnagyobb.

Nem az a baj, hogy a közigazgatásban túl nagyok a bérek, hanem a gond ott van, hogy ezért cserébe mit kap az állampolgár - mutatott rá a Lugera nevű munkaerő-toborzással foglalkozó cég vezetője, Cristina Săvuică. Hozzátette, ha a nyújtott szolgáltatás jó minőségű lenne, senkinek egy szava sem lehetne a bérekkel kapcsolatban, ám a helyzet másként fest. A magánszférában nettó 5.000 lejes bérért nagy munkatapasztalattal kell rendelkezned, vagy az IT-szektorban kell dolgoznod - mondta Cristina Săvuică.

A közszférában az egészségügyben dolgozók átlagbére júniusban nettó 3.859 lej volt, a tanügyben pedig 3.657 lej. Az utóbbi évben tízből négy alkalmazás a közszférában történt.

A magánszférában körülbelül 1,4 millió személy van minimálbérrel alkalmazásban. A minimálbér nettó 1.263 lej. Cristina Săvuică szerint ezek a számok mutatják meg igazán, hogy mekkora anomáliák keletkeztek a munkaerőpiacon a közszférában az utóbbi években eszközölt fizetésemelésekkel, amelyekkel a magánszféra nem tudja felvenni a versenyt. Rámutatott, a munkaerő a közszféra fele vándorolt, a magánszféra pedig súlyos munkaerőhiánnyal küszködik.

A közszférában 1,2 millió alkalmazott van, fizetésük tavaly 22 milliárd euróba (104 milliárd lejbe) került, ez a GDP 11 százalékát tette ki az Európai Bizottság adatai szerint. 2014-ban a közszféra bére a GDP 7,9 százalékát tette ki, 2015-ben 7,8 százalékát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?