Az Erste csoport 1,8 milliárd euró profitot ért el tavaly

Az Erste csoport adózott eredménye 1,8 milliárd euró volt 2018-ban, ami az előző évit egyharmadával meghaladja - tájékoztatta a pénzintézet csütörtökön az MTI-t. 

A közleményben kiemelték: a bank nettó kamatbevétele 5,3 százalékkal 4582,0 millió euróra nőtt, elsősorban a Csehországban és Romániában, valamint Ausztriában is tapasztalt emelkedése miatt. A bank nettó díj- és jutalékbevétele 3,1 százalékkal 1908,4 millió euróra bővült tavaly az előző évihez képest, elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatásokból és a vagyonkezelési tevékenységből származó bevételek növekedésének köszönhetően. 

A működési eredmény 8,9 százalékkal 2734,6 millió euróra nőtt, miközben a költség/bevétel hányados 60,5 százalék volt az előző évi 62,4 százalék után.  A nem teljesítő hitelek aránya az ügyfélhitelek bruttó állományára számolva tovább csökkent, az egy évvel korábbi 4,0 százalék után 3,2 százalékra javult. 

A bankcsoport saját tőkéje az előző évi 17,3 milliárd euróról 17,9 milliárd euróra nőtt. A saját tőke az új pénzügyi szabványra, az IFRS9 sztenderdre történő 2018. január 1-jei átállás nyomán 0,7 millió euróval csökkent. A bankcsoport mérlegfőösszege 236,8 milliárd euróra nőtt, ez 7,3 százalékos bővülés a 2017 végi 220,7 milliárd euróhoz képest. A hitel/betét ráta 91,8 százalékon állt 2018 végén az előző év végi 92,4 százalék után.

Kilátások?

Ami a kilátásokat illeti, a bank előrejelzése szerint a régió  stabil makorgazdasági fejlődésén alapul, Kelet-Közép-Európában a reál-GDP mintegy 3 százalékos, Ausztriában pedig 2 százalékot meghaladó bővülését valószínűsítik.  Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója a közlemény szerint kijelentette, a tavalyi adózott eredmény nemcsak fennállásuk eddigi legjobb eredménye, hanem méltó szimbóluma is a bank 200 éves évfordulójának. 

Ez az eredmény erős fundamentumokon nyugszik, hiszen a csoport  betét- és hitelállománya egyaránt 7 százalékkal bővült - mutatott rá. Az alacsony munkanélküliségi ráta, a reálbérek növekedése, és a javuló gazdasági versenyképesség nagyobb kockázatvállalására és több beruházás elindítására ösztönzi a régió vállalkozóit, ami pedig áttételesen új munkahelyeket teremt - jegyezte meg a vezérigazgató.     

A pozitív hangulat szerinte a lakossági üzletágban is tetten érhető, ahol a lakáshitelek és fogyasztási hitelek iránti kereslet továbbra is stabil.

Kapcsolódók

Kimaradt?