Tăriceanu szerint a kapzsisági adó a bankok érdekeit is szolgálja

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök azt üzente a Bankok Romániai Egyesületének és egyes pénzintézetek képviselőinek, hogy azt szeretné, ha a pénzügyi aktívák megadóztatását előíró, 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletről szóló párbeszéd a liberalizmus logikája alapján és piacgazdaság-párti szellemben történne.

A szenátusi elnök kifejtette, a rendelettel egyrészt a bankok ügyfeleinek érdekeit szeretnék védeni, de ugyanakkor a bankok érdekeit is szem előtt akarják tartani, hiszen tisztában vannak vele, hogy „a bankok nem szociális segélyszervezetek, hanem olyan intézmények, amelyeknek profitot kell termelniük”.Éppen ezért egy „win-win” eredményre törekednek a tárgyalások során, amelyben mindkét fél valamilyen pozitív eredménnyel kerül majd ki - tette hozzá Tăriceanu.

Azt is elmondta, hogy a 114-es sürgősségi rendeletet az indokolta, hogy valamilyen módon korlátozni kellett a romániai pénzintézetek által megszabott hitelkamatok mértékét, amelyek ellehetetlenítették bizonyos vállalatok és magánszemélyek hitelkérelmezési lehetőségeit.

A bankok képviselőivel annak kapcsán kerül sor a tárgyalásokra, hogy a parlament elé került a 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezet. Első házként a szenátus vitatta meg a tervezetet, a tárgyalás kapcsán György Attila pénzügyminisztériumi államtitkár beszélt a Maszolnak a jogszabályról.

Kapcsolódók

Kimaradt?