Tăriceanu: lehet, hogy elhalasztja a kormány a kapzsisági adó bevezetését

Megtörténhet, hogy a kormány elhalasztja a sokat bírált kapzsisági adó bevezetését és lemond az energetikai vállalatok üzleti forgalmára kirótt 2 százalékos adóról.

Ezt Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik koalíciós párt (ALDE) és a szenátus elnöke jelentette be szerdán a parlamentben, miután tárgyalt a 114-es sürgősségi rendelet vitatott intézkedéseiről Viorica Dăncilă kormányfővel. A politikus azt is lehetségesnek nevezte, hogy a kapzsisági adó kiszámítási módján is módosítanak, nem a bankközi hitelkamatlábhoz (ROBOR) kötnék.

Tăriceanu elmondta, felsorolta a miniszterelnöknek a 114-es sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatos aggodalmait, többek közt azt is, hogy a 2 százalékos adó súlyosan akadályozhatja az energetikai vállalatok fejlődési lehetőségeit és korlátozhatja profitcéljait. „A miniszterelnök asszony egyetértett abban, hogy ez az adó túlzott mértékű, és nagy a valószínűsége, hogy le fogunk mondani róla” - közölte a szenátus elnöke.

Tăriceanu szavaira reagával Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerda este közölte: a házelnök által felvetett problémákat meg fogják tárgyalni a koalícióban. Emlékeztetett, hogy a kormány a 2019-es költségvetésben nem számolt sem a kapzsisági, sem az energetikai adóból származó bevételekkel, ezért az esetleges eltörlésük nem befolyásolja majd a büdzsét.

Kapcsolódók

Kimaradt?