Költségvetési Tanács: elrugaszkodott a valóságtól a kormány büdzsétervezete

Túlzottan optimista az idei évre vonatkozó költségvetés tervezete – olvasható a Költségvetési Tanács kedden közzétett jelentésében. A független állami intézmény közgazdászai szerint nem tartható az 5,5 százalékos gazdasági növekedés olyan körülmények között, hogy az euróövezetben és a világgazdaságban lassulás figyelhető meg.

A Költségvetési Tanács szerint a sürgősségi kormányrendelettel december végén meghozott adóügyi intézkedések negatív hatással lesznek a romániai gazdaságra, amely még sebezhetőbbé válik egy esetleges külső sokkal szemben. Ilyen körülmények között meglepő, hogy a költségvetés tervezetében a pénzügyminisztérium a tavalyi évnél nagyobb gazdasági növekedéssel számol – olvasható a jelentésben.

A független közgazdászokat tömörítő tanács szerint túlságosan optimista és ellentmond a számoknak a költségvetés tervezetében az is, hogy a versenyszférában idén nő a foglalkoztatottság (3,7 százalékkal), akárcsak a bruttó bérek 13,8 százalékkal. A testület rámutatott, az Országos Statisztikai Hivatal szerint a versenyszférában az alkalmazottak száma 2016-ban 4 százalékkal, 2017-ben 3,2 százalékkal, 2018-ban január-november periódusában pedig csak 1,7 százalékkal emelkedett.

Azt sem tartják reálisnak, hogy idén az áfából (TVA) 17 százalékkal többet sikerül begyűjteni, hiszen a tavalyi költségvetésbe betervezett számokat sem sikerült teljesíteni. 2018-ban 1,7 milliárd lejjel kevesebb volt az ebből származó bevétel a betervezettnél.

A tanács emlékeztet, hogy bár a 2018-as költségvetés jelentős összegeket írt elő befektetésekre, a költségvetés-kiigazításokkor ezekből az összegekből folyamatosan elvettek. Nagy a valószínűsége annak, hogy ez az idei évben is így fog történni, ugyanis a tervezetbe foglalt uniós pénzek nagysága túldimenzionált.

A teljes jelentést itt olvashatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?