5,5 százalékos növekedéssel számol a kormány, holott mindenütt lassulás várható

Tizenhat százalékkal nagyobb bevételre kell szert tennie az idei költségvetésnek, hogy megálljon a lábán. A gond csak az, hogy a legtöbb elemző és nemzetközi pénzügyi intézet 2019-re gazdasági lassulást jelez.

Tavaly a kormány szintén 5,5 százalékos gazdasági bővüléssel számolt, a növekedés ellenben 2018-ra körülbelül 4,5 százalékosra tehető. Idén szintén 5,5 százalékos GDP-növekedéssel kalkulálnak, miközben az elemzők 4 százalékosnál nagyobb bővülést nem vetítenek előre Romániában.

Az idei évre vonatkozó költségvetés tervezete az áfabevételek (TVA) 17 százalékos emelkedésével számol, a társadalombiztosítási hozzájárulásból származó bevételekből pedig 20 százalékkal remélnek többet mint tavaly. Az uniós alapokból 20 százalékkal szeretnének többet. A profitadóból származó jövedelmet 9,8 százalékkal, a jövedéki adóból származó összegeket pedig 9 százalékkal szeretnék növelni.

Hogyan teljesítették a tavalyi terveket?

Mint arról már korábban beszámoltunk, 2018-ban az adókból és illetékekből származó bevétel alulmúlta a várakozásokat. Az áfából (TVA) származó jövedelem tavaly 11,3 százalékkal nagyobb volt 2017-hez képest, ám 1,7 milliárddal kevesebb volt a betervezettnél. A jövedéki adóból származó bevétel szintén nőtt tavaly, 7,2 százalékkal, ám 1,7 milliárddal alulmúlta a kormány év eleji számításait.

Legerőteljesebben a társadalombiztosítási hozzájárulásból származó bevételek nőttek, 36,8 százalékkal többet sikerült behajtani 2017-hez képest. Itt a betervezettnél 6,3 milliárd lejjel nagyobb volt a bevétel. Ami a vissza nem térítendő, megpályázott uniós pénzeket illeti, a költségvetés 7,8 százalékát tették ki, ez szám szerint 23 milliárd lejt jelent. Csakhogy még így is 5,5 milliárd lejjel kevesebb az összeg, mint amit a tavalyi költségvetési tervbe bekalkuláltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?