FRISSÍTVE - Ebben a formájában nem támogatja a költségvetés tervezetét az RMDSZ

FRISSÍTVE: Az idei költségvetés tervezetét ebben a formájában az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja – jelentette ki a Maszolnak pénteken Kelemen Hunor. A szövetségi elnök közlése szerint elsősorban az önkormányzatokra áthárított plusz kiadásokat kifogásolják. "Erről a legutóbb tárgyalásainkon nem volt szó, teljesen váratlanul ért bennünket" – nyilatkozta a politikus.

Kelemen Hunor elmondta, a kormány teljesítette ugyan az RMDSZ-nek azt a kérését, hogy a személyi jövedelemadó száz százalékban a helyi közösségeknél maradjon, ám ezzel egy időben a működésüket ellehetetlenítő kötelezettségeket is rótt az önkormányzatokra. A költségvetés tervezete szerint ugyanis 2019-ben az önkormányzatoknak kell fedezniük a gyermekvédelemmel, a fogyatékos személyek védelmével, illetve a nem klerikális személyzet bérével kapcsolatos kiadásokat.

„Hiába marad tehát helyben a jövedelemadó száz százaléka, ez az összeg nem elég a kiadásokra. A megyei önkormányzataink és a helyi önkormányzataink így mínuszban vannak. Ez a hiány néhány millió lejtől 60-70 millió lejig terjed, és ez nincs rendben. Nem lehet így nekiindulni az évnek, ez elfogadhatatlan” – szögezte le a szövetségi elnök.

A politikustól megtudtuk, az RMDSZ szakpolitikusai szerdán tárgyaltak legutóbb a kormány illetékeseivel a költségvetés tervezetéről. „Akkor még nem erről volt szó. Ki sem ejtette a száján a pénzügyminiszter, hogy az önkormányzatokra hárítják ezeket a plusz kiadásokat. Ezért ez bennünket teljesen váratlanul ért” – jelentette ki.

Kelemen Hunor elmondta, akár örvendetesnek is tarthatná, hogy kormány a tavalyi összegnél több pénzt szán infrastrukturális beruházásokra, a szállításügyi minisztériumnak jelentősen nő a költségvetése. „De ez akkor lenne igazán örvendetes, ha megszülettek volna a közbeszerzések, és máris lehetne építeni az autópályákat. Ugyanakkor a megyei önkormányzatoknak nem lesz elegendő pénzük a megyei utak karbantartására” – magyarázta.

Arra a kérdésünkre, lát-e esélyt arra, hogy az RMDSZ által elfogadható formában kerüljön a parlamentbe a költségvetés, Kelemen Hunor kijelentette: azt nem tudja még, hogy lesz-e alkalmuk tárgyalni a koalícióval még mielőtt a kormány elfogadja a tervezetet. De a parlamentben mindenképpen előterjesztenek majd több módosító indítványt is – tette hozzá.

Készülnek a módosító indítványok

Cseke Attila szenátusi frakcióvezető a Maszolnak elmondta: ha a tervezeten a kormány időközben nem változtat, az RMDSZ az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatban nyújt majd be módosító indítványt. „Ha a költségvetést ebben a formájában fogadja el a parlament, akkor valamennyi megyei önkormányzat és nagyon sok helyi önkormányzat pénzhiánnyal kezdi az évet” – szögezte le.

 

Ezért az RMDSZ első számú törvénymódosító javaslata az lesz, hogy továbbra is a központi költségvetésből fedezzék a gyermekvédelemmel, a fogyatékos személyek védelmével, illetve a nem klerikális személyzet bérével kapcsolatos kiadásokat, ne a helyi közösségeket terheljék ezekkel a költségekkel. „Újra kell gondolni ezt a finanszírozási rendszert, és lesz is majd erre egy konkrét javaslatunk” – jegyezte meg.

Cseke Attila emlékeztetett: a megyei és kistérségi utak karbantartására tavaly leosztott pénzkeret országosan 450 millió lej volt. A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezt a keretet idén 300 millió lejre csökkentené a kormány. Az RMDSZ ezért ezzel kapcsolatban is módosító indítványt nyújt be.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire tartják reálisaknak a 2019-es költségvetés sarokszámait – GDP-növekedés, infláció, euróárfolyam –, a szenátusi frakcióvezető kijelentette: ezeket az adatokat az RMDSZ fenntartásokkal kezeli. „Papíron ezek a számok nagyon jól néznek ki. Ám az előző évek tapasztalataiból kiindulva nem vagyunk meggyőződve arról, hogy tarthatóak” – fogalmazott a politikus.

Kapcsolódók

Kimaradt?