Kegyetlenül támadja az ellenzék a költségvetés tervezetét

A 2019-es büdzsé a "hazugság költségvetése", amely "aberráns bevételekkel" és "megvalósíthatatlan kiadásokkal" számol, és amely válságba sodorja Romániát - jelentette ki pénteki sajtóértekezletén Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. 

"Ezt a költségvetést az a hat ember írta, akikről múlt héten jelent meg egy fotó a lapokban, s akik közül hárman elítélt bűnözők. Hatan döntöttek Románia sorsáról és állították össze ezt a büdzsét, amely a hazugság költségvetése, és amely válságba sodorja Romániát (...). 5,5%-os gazdasági növekedésről beszélnek, amikor a múlt esztendőben 4%-ot regisztráltak, s amikor az európai gazdaság stagnál, vagy éppen visszaesik. (...) Egy 2%-3%-os bővülésnek talán lehetne valami köze a valósághoz" - nyilatkozta Barna.

A beruházásoknál "Vâlcov képzelődéseit látjuk a 4,6%-ról, ami most 3%" - jelentette ki az USR elnöke. A nagyvárosok rendelkezésére hagyott összegekről annyit mondott, hogy ezek mellé "aberráns költségeket varrtak a nyakukba". 

Ludovic Orban: a tervezet fikciókra épül

A költségvetés-tervezet egy "sci-fi"; a Nemzeti Liberális Párt (PNL) lényegi módosító javaslatokat nyújt be - közölte pénteken Ludovic Orban, a PNL elnöke. Orban szerint a költségvetés-tervezet "fikciókra" épül. Ilyen a 2,8%-ra becsült infláció, amely jelenleg 4,6% és a "lej összeomlása", valamint az energiaárak növekedése miatt induló drágulások következtében - szerinte - tovább fog nőni.

Meglátása szerint helytelen kiindulási alap az 5,5%-osra becsült gazdasági növekedés is, hogyha tekintetbe vesszük a nemzetközi intézetek előrejelzéseit, amelyek legtöbb 4%-os bővüléssel számolnak. A PNL elnöke emlékeztetett: a kormány a haderőfejlesztésre kiutalt 2%-ot sem volt képes elkölteni.

Orban szerint jelentős forráselvonással kell szembenézniük a helyi önkormányzatoknak, és hazugságnak nevezte, hogy a területi közigazgatási egységek rekordösszeghez jutnak. Bejelentette: a PNL lényegi módosító javaslatokat nyújt be a költségvetéshez. 

Kapcsolódók

Kimaradt?