Veszélyeztetett állatfajt klónoztak a tudósok: évtizedekkel ezelőtt elpusztult feketelábú görény génjeit másolták

Egy több mint harminc éve elpusztult feketelábú görény génjeit másolták le amerikai tudósok. A klónozással létrejött utód, amely az Elizabeth Ann nevet kapta, december 10-én született, egy háziasított görényanya hozta világra, de létéről csak a múlt héten számoltak be a természetvédők. A klónozott állat a Willa nevű, 1988-ban elpusztult és lefagyasztott nőstény feketelábú genetikai másolata, írja a qubit.hu portál.

A menyétfélék családjába tartozó ragadozó az Egyesült Államokban a veszélyeztetett állatfajok közé tartozik. Kizárólag Észak-Amerikában honos, és a nyolcvanas évek óta kemény munkával igyekeznek fenntartani a populációit, aminek eredményeként jelenleg mintegy ötszáz feketelábú görény él vadon Mexikóban és az USA nyolc államában.

A feketelábú görények evolúciós hátránya abból származott, hogy kizárólag prérikutyákkal táplálkoznak, ezek a rágcsálók pedig jelentősen megfogyatkoztak a 19. és a 20. század elején. Kiterjedt föld alatti járataik kivezető nyílásaiban a lovak és a tehenek rendszeresen megbotlottak és lábukat törték, így az összetett társadalmi életet élő prérikutyák az ember ellenségeivé váltak, és irtották őket.

Fotó: Twitter | @Revive_Restore

A tudósok azért nyúltak vissza a több mint három évtizede halott Willa génjeiért, mert éltében nem sikerült természetesen szaporítani, így a vérvonala kihalt – mondta Pete Gober, a vadvédelmi szolgálat munkatársa, aki a feketelábúak megmentését irányítja. Amikor Willa kimúlt, szöveteit a San Diegó-i állatkert génbankjába küldték, ahol több mint 1100 faj és alfaj mintáit őrzik. A jövőben az is lehetővé válhat, hogy az itt megőrzött géneket úgy módosítsák, hogy a klónozott utódok életképesebbé váljanak.

A klónozás ma odáig fejlődött, hogy valódi reményt ad arra, hogy veszélyeztetett állatfajokat is meg lehessen menteni a teljes eltűnéstől. Sőt akár kihalt állatfajok, így például a vándorgalamb újraélesztésére is lehetőség nyílthat. Egy Przsevalszkij-lovat (más néven mongol vadlovat) tavaly klónoztak sikeresen, az utód 2020 nyarán született Texasban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A feketelábúaknál esetében nem a klónozás a faj utolsó reménye. Megmentésük és a vadonba való visszatelepítésük sikersztori a természetvédelemben. Már „vadonkihaltnak” minősítették a fajt, amikor 1981-ben egy Shep nevű kutya hazavitt egy döglött példányt egy wyomingi tanyára. Kutatók ez után begyűjtöttek a feketelábúból, amennyit csak tudtak, és szaporították őket, és a kilencvenes évektől fogva több ezer példányt telepítettek vissza a természetbe.

Fotó: Twitter | @Revive_Restore

A megmaradt populációk azonban genetikailag elszürkültek, ami folyamatos veszélyt jelent a faj fennmaradására. A vadonba visszatelepített feketelábú görények ugyanannak a hét közeli rokonságban élő példánynak a leszármazottai, ezért a megmaradt állomány fokozottan kitett a belső élősködők és egyes betegségek – így például a Yersinia pestis baktérium által terjesztett, a prérikutyákat is tizedelő fertőzés, a sylvatic plague – veszélyeinek.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?